Den ofattbart stora metallfyndighet som uppdagats i anslutning till Kirunas gruvor i Kiruna jämförs med Norges olja. Mineralerna kan användas för att göra batterier, och gör om spelplanen helt för Europas beroende av kinesiska metaller när de börjar brytas.

ANNONS

Sverige kan bli det nya Norge. Men istället för fossila oljefyndigheter på havets botten har man hittat batterimetaller i stora lass – under Kiruna. Och i takt med att förnyelsebar energi som solkraft, vindkraft och elbilar växer – ökar också behovet av de dyrbara mineralerna.

Missa inte: Fossil bank-bubbla väntar: ”värre finanskris än 2008” [Dagens PS]

Jättefynd i Kiruna

Det skriver Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig i en kommentar till det stora fyndet som LKAB tillsammans med regeringen tillkännagav på torsdagen.

LKAB har identifierat betydande mängder sällsynta jordartsmetaller i Kirunaområdet, nödvändiga för bland annat tillverkning av elbilar och vindkraftverk.

Fyndigheten motsvarar en miljon ton sällsynta jordartsmetaller, som kallas för Rare Earth Oxides. Ansökan om att bryta kommer troligen lämnas in redan i år, skriver ekonomisajten Bloomberg.

Utan gruvor inga elbilar

”Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen. Vi står inför ett utbudsproblem. Utan gruvor, inga elbilar”, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB i ett pressmeddelande.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer om fyndet, oljan och framtiden:

Fossil bank-bubbla väntar: ”värre finanskris än 2008” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

LKAB tillkännager jättefynd under Kiruna [Dagens PS]

Så blir vi oberoende av Kinas batterimetaller [Dagens PS]

LKAB vill ha statliga miljarder till Kiruna efter mineralfyndet [Dagens PS]