LKAB:s fynd av sällsynta jordartsmetaller jämförs i en DN-kommentar med vad oljan är för Norge och det kan kapa Sveriges och Europas beroende till Kina, heter det.

ANNONS

Nu är det långt innan en gruvdrift är i gång, det är också kontroversiellt ur miljösynpunkt. Frågor som vad det skulle betyda för samerna måste exempelvis redas ut innan det kan bli aktuellt.

LKAB:s vd Jan Moström är medveten om utmaningarna och förklarar att företaget till att börja med måste analysera hur det går att ”undvika, minimera och kompensera” för påverkan.

Först därefter kan det bli aktuellt att gå vidare med en miljöprövningsansökan. Det ligger 10-15 år fram i tiden, enligt Moström.

Läs mer här: LKAB gör jättefynd av sällsynta metaller [Dagens PS]

Dagens Nyheters Peter Alestig skriver i en kommentar i tidningen att gruvdrift alltid skadar miljön och att det är ”en sällsynt smutsig verksamhet”.

Det är obestridligt så att många hinder måste forceras innan ett tillstånd för gruvbrytning alltså kan bli aktuellt.

Kan kapa Sveriges och Europas beroende till Kina

Oavsett kan de fyndigheter som nu presenteras – av en tillfällighet (?) skedde det samtidigt som en rad EU-toppar är på Sverige-besök – på sikt leda till att både Sverige och Europa slipper vara beroende av Kina på området, konstaterar DN och skriver att de sällsynta jordartsmetallerna som nu upptäckts kan ”bli för Sverige vad oljan har varit för Norge”.

Det kan generera enorma intäkter och bli ”ett maktmedel”, heter det.

Kina är i dag världens dominant på området och EU uppges importera hela 90 procent av den strategiska råvaran raffinerade sällsynta jordartsmetaller från Kina.

ANNONS
ANNONS

Ebba Busch var ett enda stort leende

Det gör EU, skriver Alestig i DN, oerhört känsligt för störningar.

Men det som hänt nu och som fick näringsminister Ebba Busch (KD) att sprudla av glädje på pressträffen i LKAB:s gruva kan, om det vill sig väl, bli jackpot för såväl Sverige som Europa, är bedömningen.

Sällsynta jordartsmetaller används i dag brett, däribland i vindkraften, i bilar, datorer, mobiler och stridsflygplan och enligt DN gör energiomställningen att behovet av sällsynta jordartsmetaller väntas femdubblas till 2030.