Bristen på nickel gjorde att metallbörsen i London kraschade under 2022, till stor del efter att en hemlig köpare lade vantarna på nickel för 600 miljoner dollar – ungefär 6 miljarder kronor, enligt en ny rapport.

ANNONS

I fjol bidrog en enskild råvaruhandlare, vars identitet inte är känd, till en ännu djupare nickelbrist, genom ett jätteköp på 600 miljoner dollar – ungefär 6 miljarder svenska kronor.

Metallen blev fyra gånger dyrare

Priset rusade 270 procent, och kraschade nickelmarknaden, som tappade kontrollen över nickelpriset första veckan i mars månad, rapporterar nyhetssajten Bloomberg på sin hemsida.

MISSA INTE: Nu betalar vi rekordhöga 99 miljarder kronor – bara i ränta [Dagens PS]

Efterlängtad krisrapport

Det framgår ur en efterlängtad oberoende rapport om nickelmarknaden, som publicerades på tisdagen. Rapporten namnger inte köparna, och anklagar dem inte heller – uttryckligen, för att manipulera marknaden. Men det är ändå intressant att se vad som hände de sista skälvande timmarna innan Londons Metallbörs, LME som beställt rapporten, stängde all handel och rev upp avtalade köp av metallen .

Hade inget nickel – köpte 12 000 ton

På morgonen den 7 mars hade köparen inget nickel alls. När börsen stängde hade han eller hon köpt hela 12 000 ton nickel, och priset steg då med 66 procent på en enda dag.

ANNONS
ANNONS

Dagen efter rusade priset ännu mer, krisen var ett faktum, och LME fick dra i nödbromsen.

I en annan artikel på Bloombergs hemsida, döpt till ”18 minuter som kraschade nickelmarknaden”, beskrivs hur nickelkraschen i mars i fjol var den värsta på råvarumarknaden sedan plåtbubblan sprack 1985.

Läs mer om metall och råvaror:

Guldpriset högsta sedan maj [Dagens PS]

Norsk miljardinvestering i finskt stål [Dagens PS]

Vi importerar mindre men betalar mer [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Naturvårdsverket kovänder om cementfabriken [Dagens PS]

Årets viktigaste miljödom: Cementjätten får fyra år till [Dagens PS]

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.