Sundsvalls aluminiumkung – den ryske oligarken Oleg Deripaska, förlorade i dag en viktig tvist i Svea Hovrätt som kan ha kostat honom sex miljarder kronor.

ANNONS

Han är en av Vladimir Putins närmsta män. Men EU:s sanktioner innebar att han tappade miljarder. Han har misstänkts för att ha brutit mot sanktionerna även i USA, vilket inneburit att FBI startat en utredning mot hans ekonomiska förehavanden i landet.

Rysk aluminiumkung i Sundsvall

I Sverige är han framför allt känd för sina kopplingar till aluminiumbolaget Kubal i Sundsvall. Kubal ägs av det ryska företaget Rusal som i sin tur ägs av EN+, som Oleg Deripaska äger stora delar av.

Rysk aluminiumtvist med Montenegro

Det hela är lite krångligt, men kontentan är att rättstvisten som i dag fick ett avgörande i Svea hovrätt inte har att göra med Sundsvallsbolaget. I stället handlar det om en tvist med Montenegro och en tidigare investering i ett aluminiumsmältverk som han ska ha ägt sedan 2005.

Den ryske oligarken har krävt sex miljarder kronor för att han förlorade sin investering i aluminiumsmältverket. Svea hovrätt har varit skiljedomstol i ärendet efter att Stockholms handelskammares skiljedomsinstituts beslut – ett beslut att inte kunna pröva ärendet, överklagades.

Montenegro vann

Men nu har Svea Hovrätt alltså dömt till oligarkens nackdel och de miljarder som han hade kunnat hoppas få loss stannar i Montenegros statskassa. I stället blir det Deripaska som måste betala skadestånd och rättegångskostnader.

Men hovrättens beslut kan överklagas. Deripaska har inte redogjort för om han kommer överklaga målet ännu, rapporterar Dagens Nyheter.

Läs även:

Vad gör ryske oligarken Deripaskas helikopter i Sverige? [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Ryske aluminiumkungen vädjar till Sverige om hjälp [Dagens PS]

Tyskland: beslagta de ryska bankmiljarderna [Dagens PS]

Svenska ministrar hjälpte ryske oligarken [Dagens PS]