Dagens PS

Litium sjunker i pris – lättnad för biltillverkare

Testbatteri
Litiumjonbatterier är beroende av litium – som har stigit i pris. Men snart blir det lägre priser. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022

Prisrusningen på litium har benämnts som ”sinnessjuk” av Teslas vd Elon Musk. Men nu emotser branschen ett fall på åtminstone 25 procent, enligt en kinesisk tillverkare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2023 blir litium billigare, förutser Wang Pingwei, ordförande i Sinomine Resource Group i Bloomberg. Det är goda nyheter för batteritillverkare, inte minst de som är knutna till elbilsindustrin.

Litiumjonbatterier är de vanligaste och hittills bästa batterierna i fråga om räckvidd och åldrande. De sitter i datorer, telefoner och elbilar, bland mycket annat. En av de viktigaste råvarorna i batterierna är just litium, som finns både i katod och elektrolyt.

Eftersom råvaran är helt nödvändig i moderna batterier har de höga prisnivåerna varit en chock för batteriindustrin världen över.

Litium sjunker med en fjärdedel

I november nådde priserna en topp på 600 000 yuan per ton, därefter har de sjunkit något. Men enligt Wang är det bara början. Under 2023 tror han att litiumkarbonatpriserna sjunker till cirka 400 000 yuan (604 000 kronor) per ton.

Benchmarkpriserna i Kina är visserligen fortfarande dubbelt så höga som i början av 2022. Men Kina uppger att priserna sjunker så snart utvinningen ökar igen.

Själva kommer Sinomine Resource att undersöka möjligheterna till att utvinna i Sydamerika och med tiden i Afghanistan.

Förutom utvinningen i sig kan andra omständigheter i Kina påverka litiumpriset, exempelvis utvecklingen av covidpandemin.

ANNONS

Sinomine förväntar sig ändå att de ska kunna öka sin produktion till 60 000 ton nästa år och 100 000 ton 2025.

Läs också:

VD: “Bryt Kinas dominans över litium”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS