Dagens PS

VD: ”Bryt Kinas dominans över litium”

prover litium
Litium utvinns i stora saltöknar, bland annat i USA. Kina dominerar marknaden. (Foto: Anders Ahlgren)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

Litium kallas för det vita guldet. Det behövs i moderna laddbara batterier, inte minst till elbilar. Men kinesiska bolag har total dominans när det gäller att utvinna och förädla den eftertraktade produkten.

ANNONS
ANNONS

Få råvaror har så stor betydelse för omställningen till elbilar som litium.

Metallen används i elektrolyter och katodmaterial till litiumjonbatterier. Den ger en hittills oslagbar effekt i relation till batteriets volym, och den gör att batteriet kan laddas många fler gånger än med annan batterikemi.

Litiumjonbatterier driver inte bara elbilar, utan även nästan all annan laddbar teknisk utrustning som finns i var persons ficka i dag.

De lätt tillgängliga fyndigheterna litium är ojämnt fördelade på planeten. Man har stora anläggningar i Australien och Asien, men också i latinamerikanska länder som Bolivia.

Kina bäst på litium

I sin rapport World Energy Outlook konstaterar Internationella energirådet IEA att Kina levererar ungefär 60 procent av världens litiumbaserade kemikalier. I dag är det också framför allt Kina och Sydkorea som tillverkar litiumjonbatterier. Kina har tre fjärdedelar av tillverkningen.

American Lithiums vd Simon Clarke säger till CNBC att kinesiska bolag har spelat smart och strategiskt.

”I decennier har de låst in några av de bästa tillgångarna över hela världen, och i helt i tysthet har de utvecklat sin verksamhet och kunskap om litiumjonteknik från ax till limpa”, säger Clarke till CNBC.

Men många större ekonomier börjar nu se betydelsen av egna industrier för batteritillverkning och litiumframställning. Men det är något sent, menar Simon Clarke.

Sena europeiska och amerikanska ansträngningar

”Det pågår ansträngningar för att ta tillbaka en del av leveranskedjan från Kina”, säger han till CNBC.  ”Men jag tror att Kina har en så dominerande ställning att det kommer att bli väldigt svårt”.

Kontrollen över resurser som litium och en del liknande tillgångar kommer att ge politisk och ekonomisk makt till den som kontrollerar framställningen. Det menar också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Hon konstaterade nyligen i ett tal att ”litium och sällsynta jordartsmetaller kommer snart att bli viktigare än olja och gas”.

Nu tävlar ett antal amerikanska och europeiska bolag om att öka utvinningen och starta egna projekt, däribland American Lithium, men också franska Imerys och portugisiska Galp, som samarbetar med Northvolt.

Läs också:

Mygel med rättigheter att leta litium

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS