Efter det stora fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna som gjorts av det statliga gruvbolaget LKAB vill Kiruna kommun nu ha statliga pengar.

ANNONS

LKAB anser sig ha hittat Europas största fyndighet av jordartsmetaller, det beräknas handla om en miljon ton. Kiruna kommun kräver nu statliga pengar till kommunen, det rapporterar Sveriges Radio.

Behövs i den gröna omställningen

”Det här har ju potentialen att kunna bidra väldigt tungt i den gröna omställning som vi är i absolut behov av att kunna göra och den här typen av metaller är ju det som behövs i våra vindsnurror det är det som behövs i våra elbilar”, säger Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) till Sveriges Radio.

Mats Taaveniku (S) som är kommunalråd i Kiruna, menar att det krävs rejäla satsningar från staten för att kunna komma igång med brytningen av metallerna om drygt tio år.

Till infrastruktur och bostäder

Pengarna kommunen behöver från staten ska gå till satsningar på dubbelspårig järnväg för malmtågen till hamnen i Narvik, något som är viktigt för att kommunen ska klara logistiken.

Men det behövs även pengar till satsningar på bostäder, skolor, vård och omsorg för att kommunen ska kunna klara kompetensförsörjningen.

”Det här måste vi klara av tillsammans med staten för det är också för Sveriges del som vi gör det här. Den gröna omställningen skapar nya affärsmöjligheter också för Sverige och vi kommer få en jättestark konkurrenskraft gentemot övriga industrier i andra länder”, säger Mats Taaveniku, till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenskt fynd kan kapa Kina-beroende [Dagens PS]