JPMorgan har tittat på hur produktionen av rysk olja klarar sig. Hur stor effekt får egentligen sanktionerna från EU och dess allierade?

ANNONS

JPMorgan tror att produktionen av rysk olja fortsätter att ligga på samma nivå som innan man inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Rysk olja till Asien i stället

Före kriget producerade Ryssland 10,8 miljoner fat per dag, och banken beräknar att sanktionerna från EU och dess allierade kan ha gett ett exportbortfall på runt 300 000 fat per dag.

Bortfallet kompenseras dock av en ökad efterfrågan från Indien och Kina, enligt Oilprice.com.

”Förkrigsnivåer”

”Vi tror att Ryssland kommer att kunna upprätthålla sin oljeproduktion på förkrigsnivåerna på 10,8 miljoner fat per dag men att det blir problem att komma tillbaka till rekordnivåerna före covid-pandemin på 11,3 miljoner fat per dag”, säger JPMorgan till Reuters enligt Oilprice.com.

Före invasionen av Ukraina var Europa huvuddestinationen för rysk olja med mer än 600.000 fat.

Frivillig minskning av produktion

Ryssland har, som direkt resultat av västs beslut om att sätta pristak för rysk olja, skurit ned oljeproduktionen med 500 000 fat per dag.

IEA (International Energy Agency) skriver i sin februarirapport om oljemarknaden att den minskade produktionen av rysk olja kan vara ”ett tecken på att Moskva har problem med att placera alla sina fat” eller ”kan vara ett försök att få upp oljepriset”, uppger Oilprice.com.

Stark export i februari

Är det ett försök att öka priset på råolja har det inte lyckats. Tvärtom har priset sjunkit de senaste veckorna.

Exporten av rysk råolja och petroleumprodukter ligger fortsatt stark i februari. Ryska producenter har enligt Oilprice.com exporterat 7,32 miljoner fat råolja och oljeprodukter under månaden som gick.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och råvaror? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: ”Spökfartyg” lastar om rysk olja: ”Ska inte gå att spåra” [Dagens PS]

Läs även: Viagra stoppas i Ryssland: Då händer det här [Dagens PS]