Dagens PS

Rusning för råvaror – priserna stiger rekordsnabbt

Rusning råvaror
Ukraina står för 25 procent av världens veteexport – nu rusar priset på råvaran. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 mars 2022Publicerad: 06 mars 2022

Till följd av kriget i Ukraina är det en global rusning i priset på råvaror som metaller och mat i den snabbaste takten sedan 1974, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna stiger snabbt på råvaror som råolja, aluminium, majs och vete efter Rysslands invasion av Ukraina. Takten i prisökningarna är den snabbaste sedan 1974, under den dåvarande oljekrisen.

Isoleringen av Ryssland kväver en viktig källa till energi, metaller och matvaror på världsmarknaden vilket skapar rädsla för skarpare global inflation och långvariga brister av viktiga råvaror.

Bred rusning för råvaror

Bloomberg skriver att priset på guld ökat 2,7 procent, aluminium 13 procent, brent-råolja 15 procent, majs 17 procent, palladium 18 procent och vete 40 procent, mätt i amerikanska dollar.

Ukraina står för en fjärdedel av världens veteexport, och nu finns det oro över en kommande global brist för råvaran som används i allt från bröd till kakor och nudlar, enligt Bloomberg.

“Dyrare bröd till exempel”

Basmetaller har varit en bristvara under pandemin och läget blir nu ännu känsligare när Ryssland isolseras, landet är en av världens största producenter av aluminium, koppar och nickel.

Ryssland producerar också mycket konstgödsel, vilket driver på oron i jordbrukssektorn.  Sverige importerar cirka 20 procent av sitt konstgödsel från Ryssland, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Det kommer att ge dyrare bröd till exempel, och mjöl för den delen”, säger Lantmännens växtodlingschef Johannes Åkerblom till Sveriges Radio.

Rusning för råvaror kan bromsa tillväxt och driva på inflationen – det skapar ett dilemma för centralbanker världen över som behöver väga behovet av att öka lånekostnaderna mot risken att hämma tillväxten, säger Bloomberg.

Läs även: Krigets pris: Spannmål och sällsynta metaller

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS