Dagens PS

Experten: Dags för fysiskt guld i portföljen

Vi fick förmånen och lyfta några frågor med Michel Rufli, VD på Nordic Gold Trade, kring guld som investeringsform baserat på Ukrainakonflikten och inflationen. (Foto: Unsplash)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 27 feb. 2022Publicerad: 27 feb. 2022

Den senaste tidens oro för inflation och Rysslands invasion av Ukraina har ökat intresset för att vikta över mot guld, som den senaste tiden börjat stiga ordentligt

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den försvagade svenska valutan har tryckt upp priset på guld ytterligare, vilket gjort att den som köpte guld för månad sedan fått se värdet på sin investering stiga med närmare 10 procent.

Dagens PS har frågat en av Sveriges främsta experter – Nordic Gold Trades VD Michel Rufli, hur man ska se på guld som investering.

Hur ska man se på guld i nuvarande miljö?

“Historiskt sett har guld varit en placering som ökar i värde vid geopolitisk risk. Nu har vi ett scenario med många års penningtryckande bakom oss, stor oro kring Ukraina, och historiskt höga inflationstal. Något som guld gram till igår reagerat på till viss mängd, men kanske inte så mycket som många trott.”

“Jag tror att Ukrainasituationen kan vara den droppe som fick bägaren att svämma över. Jag ser fortsatt på guld som en hedge, och säkerhet mot andra placeringar. Speciellt i oroliga tider som nu” svarar Michel Rufli

Högsta guldpriset på 10 år

Guldpriset ligger just nu på tioårshögsta och vi har en försvagad krona.

Vad tror du om guldprisets utveckling närmaste tiden?

ANNONS

“Guld är på nytt allt-time-high i SEK, men vi har fortfarande en bit kvar i USD. Utifrån vårt perspektiv som bor och tjänar pengar i Sverige så ser jag fortsatt uppsida för guld.”

“Att sia om hur högt vi ska är inget jag tänker ge mig på, då det är så många faktorer som spelar in inte minst nu med Ukraina” förklarar Michel

Har tåget gått för de som är intresserade av att ha guld i sin portfölj?

“Absolut inte. Har man inte guld i sin portfölj är det ett utmärkt läge att köpa nu, dels för att sprida sina risker och diversifiera portföljen, dels för att guld är en långsiktig investering, och i förlängningen kommer tidpunkten för ditt köp vara av mindre betydelse”

“Ju längre tidsperspektiv vi tittar på guld desto mer finns det som talar till gulds fördel”

Hur ska man se på guld i sin portfölj?

“Som jag sa ovan, en hedge, en riskspridning och diversifiering. Precis som med alla andra investeringar är det genom diversifiering som man uppnår det bästa resultatet över tid”

ANNONS

Senaste nytt

Visst kan guld verka tragiskt ibland, men sett till stora börsnedgångar så har guld agerat motvalls därmed fyllt sin funktion som hedge” förklarar Michel

ANNONS

Ska man välja fysisk guld eller en guldplacering i värdepappersform?

“Jag förordar fysiskt guld. Hela tanken med guld är en hedge, försäkring mot andra investeringar. Att då välja guld i värdepappersform blir lite tokigt tycker jag.”

“Många värdepapper som är exponerade mot guld tillåter inte att du tar ut ditt guld, då faller hela poängen anser jag. Du vill kunna förflytta ditt guld vid behov, inte bara ha guldet som siffror på ett paper eller en skärm”

“Kan dock erkänna att jag inte är helt opartisk i detta fallet eftersom jag jobbat med fysiskt guld i många år” avslutar Michel Rufli

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS