Dagens PS

Krigets pris: Spannmål och sällsynta metaller

Det fanns bedömare som estimerade att guld och oljepriset skulle rusa vid krig. Efter den första veckans invasion kan man konstatera att guldpriset är i princip oförändrat och att oljan steg med blygsamma 1,7 procent. Det finns i stället andra vinnare (Foto: Pixabay/montage)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 01 mars 2022Publicerad: 01 mars 2022

Ett ofta förekommande tips var att satsa på olja och guld om kriget skulle bryta ut i Ukraina. Efter den första veckans invasion kan man konstatera att guldpriset var i princip oförändrat och att oljan steg med blygsamma 1,7 procent.

ANNONS
ANNONS

Det fanns de bedömare som estimerade att oljepriset skulle skena bortåt 50 procent. Nu blev det inte så. Och det finns andra råvaror som hittills utvecklats starkare än olja.

Vete och korn har fördubblats

Spannmålet korn är ett sådant exempel. Uppgången i förra veckan var nästan 6 procent. Förklaringen går att finna i tabellen nedan.

Ukraina är med 15 procent världens största producent av korn. Ett annat sädesslag är vete om är upp 11 procent.

Där sitter Ryssland och Ukraina tillsammans på 25 procent av världens produktion. Såväl vete som korn har fördubblats i pris sedan oktober 2020.

ANNONS

Senaste nytt

Sällsynta metaller

Sedan innehar Ryssland stora fyndigheter för viktiga och sällsynta metaller. Flera av dem nödvändiga för framtagningen av batterier till elbilar.

ANNONS

För Palladium och Platina kontrollerar Ryssland mellan 15 och 20 procent av produktionen i världen.

Källa: RBC

 

Julafton för råvaruanalytiker

Det är ofrånkomligt att prisutvecklingen för vissa råvaror styrs av sanktioner och kriget i Ukraina. För initierade råvaruanalytiker är det rena julafton.

Relaterade artiklar:

Köpläge enligt Goldman Sachs analys. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS