Dagens PS

Experter: Köp guld – bankkrascher väckarklocka

guld
Guld är fortfarande den bästa tillflyktsorten i dessa orostider, slår analytikerna fast och siktar ett nytt all-time-high för ädelmetallen i horisonten. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023

“Förra månadens utveckling bör fungera som en väckarklocka för dem som saknar exponering mot guld”, säger två analytiker, skriver Kitco News.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Joe Foster, portföljförvaltare och strateg för VanEcks guldfond och Imaru Casanova, biträdande portföljförvaltare, anser att guld förblir en trygg hamn i dagens turbulenta tider.

De pekar bland annat på bankkrisen i mars där två regionala USA-banker gick omkull och en tredje var på fallrepet, samtidigt som Credit Suisse hamnade på obestånd och fick nödköpas med stöd av den schweiziska staten i sista stund av rivalen UBS.

Bankkrisen utlöste ett guldprisrally där ädelmetallen rusade till över 2 000 dollar per uns.

Proffsen: Guldfebern inte slut

Men enligt duon som Kitco nu hänvisar till har guld mer att ge och kan nå nya rekordnivåer, även om priserna överstiger 2 000 dollar per uns.

I slutet av förra veckan tog investerare hem sina vinster och sålde guld i stor omfattning, då hade guldpriset klättrat till den högsta nivån på 13 månader – över 2 050 dollar per uns.

“Även om spänningarna kring den globala bankkrisen har lättat under de senaste veckorna – vilket leder till guldets kortsiktiga korrigering – sade fondförvaltarna att dessa risker förblir förhöjda i en miljö med ihållande förhöjd inflation och avtagande ekonomisk aktivitet”, skriver Kitco.

Proffsen varnar för, framgår det, att marknaden ännu inte känt av effekterna fullt ut från den amerikanska centralbanken Feds räntehöjningar och aggressiva åtstramningspolitik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Varningen: Något annat kan gå sönder

“Det finns sannolikt fler sprickor i systemet – något annat kan gå sönder”, resonerar de och utgår från att Federal Reserve snabbt svänger bort från den mjuka linje som nu kan skönjas när det ekonomiska läget förvärras.

De globala investerarna räknar nu med att Fed nöjer sig med en 25-punktshöjning på nästa möte, och att räntehöjningarna sedan pausas och att det i slutet av året kommer en räntesänkning.

Men det tror inte Casanova och Foster, som menar att marknaden missat att prisa in en hårdlandning eller lågkonjunktur i den amerikanska ekonomin.

“Guldets attraktionskraft ökar”

“Guldets attraktionskraft ökar under dessa scenarier. Som framgår av guld-ETF och Comex-positionering har investerare ännu inte kommit tillbaka med full kraft för att dra nytta av guldets roll som inflationssäkring, som en säker tillflyktsort i perioder av ekonomisk, finansiell och geopolitisk volatilitet. Och viktigare – som en portföljdiversifierare”, slår guldproffsen fast.

Även om ett ökat intresse för guld märktes i mars är positioneringarna i ädelmetallen låg i förhållande till tidigare all-time-high på guldmarknaden.

Mars var första gången på tio månader som globala, guldbaserade och börshandlade fonder såg nettoinflöden, skriver Kitco.

ANNONS

Läs mer: Guldfebern stiger – väntas krossa gamla rekordet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS