Om finansaktörerna som kikat i kristallkulan får rätt kommer det nya priset på guld att mosa det gamla rekordet – kolla här!

ANNONS

Tina Teng från finansföretaget CMC Markets räknar med att guldet kommer att nå priser på mellan 2 500 och 2 600 dollar per uns på marknaden.

Det uppger CNBC.

Bakgrunden till guldfebern är att USA:s centralbank Federal Reserve väntas slå av på takten i räntehöjningarna tidigare än beräknat, vilket i sin tur leder till nya fall för dollarn och obligationsräntorna.

De amerikanska bankkrascherna och Credit Suisse-krisen i Schweiz, som mynnat ut i nödköpet från rivalen UBS, har fått investerare att åter ta sin tillflykt till ädelmetallen.

Guldproffs: Bådar gott för priserna

”Fortsatta centralbanksköp av guld bådar gott för de långsiktiga priserna”, säger Randy Smallwood, vd för Wheaton Precious Metals, enligt CNBC som rapporterar att guld just nu handlas för 1 940,68 dollar per uns men att det bröt 2 000-dollarnivån i måndags.

Guldpriset noterades då till den högsta nivån sedan mars 2022.

Läs mer om det: Guldpriset rusar till över 2 000 dollar [Dagens PS]

I augusti 2020 satte guldpriset all-time-high: 2 075 dollar per uns.

ANNONS
ANNONS

Det rekordet bleknar i en jämförelse med den förväntan på guldpriset som finns nu.

”Jag tror att det är mycket troligt att vi ser en stark utveckling i guld under de kommande månaderna. Stjärnorna verkar anpassa sig efter guld vilket kan se det bryta nya toppar inom kort”, säger Craig Erlam, senior marknadsanalytiker på valutabolaget Oanda, i artikeln.

Fitch Solution har sagt att guldpriset på nytt når rekordnivån 2 075 dollar per uns i slutet av mars.