Silver används i dag i väldigt många produkter inom tekniksektorn. Men potentialen är inte nådd. Enligt experten Eric Strand kommer silverpriset att stiga de kommande åren, drivet av industriell efterfrågan och som en metall man vill äga för att skydda sig mot inflation och i orostider.

Eric Strand påpekar att silver är världens näst mest använda råvara efter olja.

”Silver är både monetär, alltså som guld, att det har med valutakoder och valutasystem att göra, och samtidigt används silver mycket i ny teknik”, säger Eric Strand, fondförvaltare i fonden Au Ag Silver Bullet, till Placerafonden hos Avanza.

Han anser att guld är det säkraste alternativet i tider av oro som exempelvis krig. Men att silver är det man ska gå för när det gäller bäst avkastning, eftersom priset kan svänga mycket.

Dessutom tror han att priset på silver inte har slagit i taket och att det snart kan bli brist på varan och därmed stigande priser.

”Vi har fortfarande en rea för alla investerare som vill komma in”, säger han i podden.

ANNONS
ANNONS

Priset har enligt Eric Strand hållits nere på grund av manipulation av marknaden av handlare, något som FBI just nu utreder. Det här är så klart dåligt för de som investerade i silver för några år sedan, men för de som investerar nu kan silver vara guld värt.

Eric Strand bedömer att de företag inom silverindustrin, som alltid kommer att vara bra investeringar, är Panamerican silver och First majestic. Heta just nu som beskrivs, men samtidigt lite mer spekulativa placeringar, är Fortuna silver mines och Hekla mining.

I podden fick Eric Strand också frågan om hur han ser på att silverindustrin med sina gruvor har urusla hållbarhetsbetyg. Han svarar då med att räkna upp massor av miljövänliga produkter som elbilar och solceller som innehåller ädelmetallen.

”Utan silver kan vi inte göra någonting av det här”, säger han.

Läs även: Guldpriset fortsätter upp – därför ska du ha guld i portföljen [DagensPS.se] >