Guldpriset fortsätter upp – därför ska du ha guld i portföljen

Uppdaterad: 25 feb. 2020Publicerad: 24 feb. 2020
"Guld är en gratislunch för den som inte redan har ädelmetallen i sin portfölj", anser Michel Rufli, vd för Nordic Gold Trade. (Foto: TT)
"Guld är en gratislunch för den som inte redan har ädelmetallen i sin portfölj", anser Michel Rufli, vd för Nordic Gold Trade. (Foto: TT)

Guldpriset fortsätter att stiga, inte minst påeldat av oron för coronaviruset – upp cirka 5 procent sedan årsskiftet och närmare 20 procent de senaste tolv månaderna. Det är inte bara nuvarande trend som talar för guld, utan inflationen av tillgångspriser. En tumregel är att en väldiversifierad portfölj bör innehålla 10 procent guld. Dagens PS hjälper till att reda ut begreppen.

ANNONS
ANNONS

Guld har något oförtjänt avvisats av många som investering, eftersom metallen inte skapar något direkt kassaflöde, som ett bolag eller ett räntepapper gör. Men metallens egenskaper gör att den ändå har en plats i en väldiversifierad portfölj.

”Guld är en gratislunch för den som inte redan har ädelmetallen i sin portfölj. Forskningen visar entydigt att guldets historiska värdeutveckling gör att avkastningen ökar vid en given risknivå i portföljen. Det som på finansspråk burkar kallas att man flyttar den effektiva fronten framåt”, säger Michel Rufli, som är vd för Nordic Gold Trade, som tillhandahåller fysiskt investeringsguld med förvaring i Sverige. Han har arbetat med guld i hela sitt yrkesverksamma liv.

”Jämfört med många andra länders investerare har svenskar har haft en lite styvmoderlig inställning till guld. Det är något som vi tydligt ser håller på att ändra sig med tanke på den senaste tidens tillgångsinflation för aktier, räntepapper och fastigheter, och en utveckling som förstärks av oro för coronaviruset.”

Traditionellt har guld varit en tillgång investerare tytt sig till i orostider, vilket gjort att korrelationen, samvariationen, i förhållande till aktier, varit låg och ofta negativ.

Den senaste tiden har dock utvecklingen varit att både aktier och guld stigit samtidigt. Något bedömare anser har att göra med inflationen för tillgångar.

”Man kan likna guld vid en hemförsäkring för sina investeringar. Guldet gör att din portfölj kommer få en jämnare värdeutveckling, eftersom guldet sett över tiden kommer att stiga när övriga tillgångar faller i värde.”, säger Michel Rufli.

Den som är intresserad att lära sig mer om guld kan gå in på denna hemsida: www.gold.org.

ANNONS
ANNONS