En svensk oljejätte misstänks fortfarande för folkrättsbrott mellan 1999 och 2003 i Sydsudan – 1219 akter finns i målet, som kan vara Sveriges största utredning.

ANNONS

Folkrättsmålet mot Alexandre Schneiter och Ian Lundin i ledningen för svenska oljejätten Lundin Oil och Lundin Energy, nu namnbytt till Orrön Energy, fortsätter i Stockholms tingsrätt.

Målet rör svensk medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan mellan åren 1999-2003. Det handlar om en utredning som har kan vara den största i svensk historia. I Stockholms tingsrätt har målet pågått sedan år 2014 och i november 2022 hade 1 219 aktbilagor registrerats i målet, skriver Dagens Juridik.

Mänskligt lidande

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i fjol gäller misstankarna samarbete med den sudanesiska regeringen som satt in väpnad trupp mot civila. Oljejätten ska ha samarbetat med diktaturen för att säkra dyrbara naturresurser, på bekostnad av mänskligt lidande, uppger åklagaren.

Svensk olja i inbördeskrigets centrum

Platsen där Lundin ville pumpa olja var innan 1997 förskonat från landets rasande inbördeskrig, men striderna kom allt mer att handla om oljerättigheter och den oljerika delen av landet blev snart konfliktens epicentrum.

Även Ian Lundin, även han svensk och vd på oljebolaget, står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Men det hindrar honom inte från att rikta skarp kritik mot åklagaren som leder förundersökning mot bolagsmännen. De har inte kunnat försvara sig mot gärningsbeskrivningen, menar han.

Kritik ”i det juridiska”

Nu vinner han och de andra oljemännen en viss framgång i tingsrätten. Rådmannen har beslutat att åklagaren ska precisera gärningsbeskrivningen.

ANNONS
ANNONS

Högsta Domstolen har beslutat att åtalet mot Alexandre Schneiter, en av bolagsmännen, ska fortsätta gällande folkrättsbrottsanklagelserna.

Bolagets juridiska ombud har kritiserat åklagarsidan för att deras gärningsbeskrivningar är så pass bristfälliga att de bryter mot Europarätten.

Det avvisas av åklagarkammaren. Det skriver Dagens Juridik.

Lundin får ett rätt

Tingsrätten i Stockholm har dock givit Lundinledningen ett rätt. Åklagaren ska efter tingsrättens beslut skriftligen konkretisera vart och ett av de påstådda anfallen med mark- och luftstridskrafter mot civila och med angivande av vad som har hänt, när och vart – samt vad kopplingen är till svensk olja.

Det skriftliga yttrandet ska inges till tingsrätten senast den 30 november 2022.

”Det finns därför behov av förberedande åtgärder så att huvudförhandlingen kan genomföras på ett ändamålsenligt sätt”, skriver domstolen i protokollet, rapporterar Dagens Juridik.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om svensk inblandning i Sudan:

Lundin Oil-toppar åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott [Dagens PS]

HD: Rätt att pröva Lundin-vd [Dagens PS]

Fusionskraft klarar fem-sekundersspärr [Dagens PS]