Dagens PS

Lundin Oil-toppar åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott

Lundin Oil
Lundin Oils vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 11 nov. 2021

Åtal är väckt mot två företrädare för Lundin Oil som misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska oljebolaget Lundin Oil, som nu heter Lundin Energy, hade verksamhet i södra Sudan mellan 1999 och 2003, då området också var mitt i ett inbördeskrig.

Nu har åklagare väckt åtal mot två företrädare för det dåvarande Lundin Oil för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Expressen rör det sig om bolagets ordförande Ian Lundin och vd:n Alex Schneiter.

De misstänks för att ”ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan”, enligt ett uttalande från Åklagarmyndigheten.

Misstänks ha bistått i att tvinga bort lokalbefolkning

I en rapport från European Coalition on Oil in Sudan, Ecos anklagas flera oljebolag, däribland Lundin Oil och Lundin Petroleum för att ha bistått regimen med att tvinga bort lokalbefolkning för att underlätta oljeprospektering. Det ledde till att det 2010 startades en förundersökning om vad som hände i Sudan mellan 1997 och 2003 där misstankar riktades mot höga företrädare i oljebolagen.

Utredningen har pågått i 11 år. Nu går alltså åklagarmyndigheten vidare till åtal.

“Direkt efter att militären i maj 1999, i strid med det lokala fredsavtalet, gick in i Block 5A ändrade Lundin Oil sin syn på vem som skulle svara för säkerheten kring bolagets verksamhet. Bolaget begärde då av den sudanesiska regeringen att militären fortsättningsvis skulle ansvara för säkerheten. Detta trots att det betydde att militären därför skulle behöva ta kontroll över Block 5A genom strider. Det som gör detta till brottslig medverkan är att man ställde de här kraven trots att man förstod eller var i vart fall likgiltig inför att militären och milisen krigade på ett sätt som är förbjudet enligt krigets lagar”, säger chefsåklagare Krister Petersson.

ANNONS

“Åklagarmyndighetens beslut är obegripligt eftersom det inte styrks av några bevis i förundersökningen, ett faktum som varit oförändrat under de senaste elva åren. Jag vill personligen tacka alla våra aktieägare och samarbetspartners för det stöd ni visat såväl bolaget, som Alex och mig. Jag vet att vi inte har gjort något fel och vi kommer slutligen att bevisa detta i domstol”, svarar Ian Lundin i ett pressmeddelande.

Ian Lundin kommer inte att ställa upp för omval som styrelseordförande i Lundin Energy vid bolagets årsstämma 2022, meddelas också i pressmeddelandet.

Carl Bildt förhörd

Bolagets verksamhet har varit mycket omtalad, bland annat eftersom den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt varit styrelseledamot. Enligt stämningsansökan har han också förhörts i utredningen, skriver Expressen.

Åklagaren yrkar även på att närmare 1,4 miljarder kronor ska förverkas från Lundin Energy, som faller rejält på börsen i samband med nyheten. Aktien var ned cirka 5 procent vid 13.30-tiden på torsdagen.

Läs även: DI: Åtal för folkrättsbrott rycker närmare för Lundin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS