Dagens PS

Börs inför rätta om nickel: ”Ville undvika dödsspiral”

batteri
Nickel används i litiumjonbatterier. I mars steg priset så kraftigt att metallbörsen LME avbröt handeln. (Foto: Janerik Henriksson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 nov. 2022Publicerad: 29 nov. 2022

London Metal Exchange avbröt i mars all handel med nickel. Ett mycket kontroversiellt beslut som har ställt dem inför rätta. Försvaret är att handeln med metaller var på väg in i en ”dödsspiral”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Värdepappershandeln med nickel höll på att kapsejsa i mars månad, skriver Bloomberg.

London Metal Exchange (LME) stod inför en situation där ett antal clearingmedlemmar kunde få ställa in betalningar om värdet skulle stiga ytterligare. Detta i sin tur hade dragit med sig ännu fler medlemmar i fallet.

Stegringen relaterade till sanktionerna mot Ryssland, som står för stora delar av världens export av nickel.

Nickel steg till skyarna

Nickel är en essentiell ingrediens i litiumjonbatterier och mycket eftertraktat. I och med sanktionerna ökade bristen samtidigt som batteriproducenterna ville ta ett steg framåt. Det ökade spekulationen.

I något som beskrivs som en ”historisk short squeeze” steg priserna på nickel med 250 procent på lite mer än fyra timmar.

Därför vidtog börsen en drastisk åtgärd – man tvärnitade och vägrade släppa igenom några transaktioner gällande nickel i flera timmar.

Nu har tilltaget lett till åtal. Det är den amerikanska förvaltningsfirman Elliott Investment Management och investeringsbolaget Jane Street som står bakom stämningen.

ANNONS

“Dödsspiral” väntade

LME:s försvar för agerandet är att börsen annars hade hamnat i en position ”som skulle ha resulterat i att LME inte längre hade kunnat fungera som en marknad för icke järnhaltiga metaller, vilket hade inneburit en betydande systemrisk för det bredare finansiella systemet som helhet.”

Man konstaterar att om handeln med nickel hade fått pågå som vanligt hade man till slut stått med säkerhetskrav tio gånger högre än rekordet dittills. Adrian Farnham, vd för LME:s klareringshus, beskriver det som en ”dödsspiral”.

Åtalet gör i stället gällande att LME:s motiv till sitt agerande skulle ha varit att specifikt gynna Tsingshan Holding Group, som satt på mycket korta positioner. Det tillbakavisar LME och menar att man inte hade kännedom om saken.

Läs också:

Stämning på 4,4 miljarder dollar efter kaoshandel med nickel
Blytungt på börsen – metaller rasar i pris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS