Priserna på metaller som aluminium och koppar nådde i dag en ny lägstanivå på London Metal Exchange, rapporterar Reuters.

ANNONS

Oron är just nu lika stor som dollarn är stark när det kommer till efterfrågan på aluminium. Det färgar av sig på priset som idag är lägre än det varit på 18 månader.

På London Metal Exchange sjönk priset med 0,8 procent till 2 148,50 dollar, motsvarande 24 289 kronor per ton, vilket är det lägsta sedan mars förra året. Priset har därmed nästintill halverats från rekordhöga 4 073,50 dollar, motsvarande 46 056 kronor på bara sex månader, skriver Reuters. 

Krig och höjda räntor

Tappet kan härledas till kriget mellan Ryssland och Ukraina, vilket påverkat leveranserna. Ett antal europeiska smältverk har även fått stänga sedan energikostnaderna skjutit i höjden.

Under förra veckan höjde sedan flera av världens centralbanker räntorna, vilket stärkte dollarn men blev ytterligare en spik i kistan för den ekonomiska tillväxten och i förlängningen även metaller på London Metal Exchange.

En utveckling som enligt analytiker på Citibank hotar att undergräva såväl industriproduktionen som aluminiumkonsumtionen.

Prisras för samtliga metaller

Aluminium är dock inte ensamt om att tappa värde. Övriga metaller sjönk även de, tenn undantaget.

Koppar föll på London Metal Exchange till 7 311 dollar, motsvarande 82 685 kronor per ton.

ANNONS
ANNONS

Även priset på zink backade med 1,2 procent och landade på 2 972 dollar, motsvarande 33 565 kronor per ton. Bly sjönk i sin tur till 1 798,50 dollar, motsvarande 20 279 kronor.

Läs även: Pundet på ny rekordlåg nivå – dollarn tillflykt [Dagens PS]

Läs även: Håll ut – börsen vänder uppåt igen [Dagens PS]