Under årets första kvartal har börsnoteringarna globalt rasat med 37 procent efter förra årets rekordår i IPO:er, visar ny rapport.

ANNONS

Det är brittisk-amerikanska revisions- och konsultföretaget Ernst & Young, EY, som konstaterar att den globala IPO-marknaden fallit rejält i år på grund av geopolitisk oro.

Under årets första kvartal skedde 321 börsintroduktioner globalt till totala transaktionsintäkter på 54,4 miljarder dollar.

Det är ett ras med 37 respektive 51 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

EY:s expert: Investerarna i ”risk off-läge”

I Norden börsnoterades totalt 17 bolag under första kvartalet i år, vilket också är är en kraftig minskning jämfört med samma period 2021.

”Q1 är traditionellt ett kvartal med låg noteringsaktivitet i Norden, men vi har under perioden sett en betydande inbromsning i planerade marknadsföringsaktiviteter relaterade till IPO:s. Det är tydligt att investerare är i ’risk-off’-läge och vill avvakta utvecklingen i världen innan investeringsbeslut fattas”, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige, och tillägger pressmeddelandet:

”Transaktionstrenden i USA och Europa, inklusive Norden, talar sitt tydliga språk och är avvaktande just nu.”

Inför andra halvåret 2022 räknar Andreas Dalhäll med ”ett uppdämt behov av noteringar” då de flesta bolagen uppges ha skjutit fram sina planerade intruduktionsdatum.

ANNONS
ANNONS

Många av EY:s kunder har också, framgår det, för avsikt att gå till börsen under första halvåret 2023.

Läs även: Bubbelvarning i hajpade Venture Capital-sektorn [Dagens PS]