Dagens PS

Rapportsäsong: Rapporter att bevaka från hängmattan

Person i hängmatta. Graf bredvid.
Många är lediga – men rapporter kommer att strömma in ändå. Har du koll på de viktigaste bolagen i sommarens rapportsäsong? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Det har blivit dags för de stora svenska börsbolagen att redovisa resultaten från det andra kvartalet. Efter att börsen gått som tåget under våren är förväntningarna höga på de annalkande rapporterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordnets sparekonom Frida Bratt har sammanställt några förutsedda höjdpunkter från sommarens rapportsäsong, en genomgång som presenterats i Privata affärer.

Först ut av storbolagen är Ericsson (börskurs Ericsson), som lämnar sin rapport fredagen den 12:e juli.

”Den här gången kommer rapporten mot bakgrund av en massiv nedskrivning av utskällda förvärvet Vonage”, säger Frida Bratt och syftar på förra veckans andra nedjustering av det amerikanska molnbolagets bokförda värde.

Nästa vecka bjuder på viktiga rapporter

Den 18:e juli kommer flera börsjättar visa siffrorna för årets andra kvartal, Atlas Copco (börskurs Atlas Copco), SKF (börskurs SKF) och AB Volvo (börskurs AB Volvo) med flera. 

“Verkstadsbolagen prestation blir en viktig konjunkturindikator”, understryker Frida Bratt och fortsätter:

”Det faktum att vi inte fått några vinstvarningar och generellt inga nedrevideringar av vinstestimaten tyder på att det åtminstone inte är någon stark motvind bolagen mött i andra kvartalet.”

ANNONS

Senaste nytt

Storbankerna präglas av ränteläget

ANNONS

När det kommer till storbankerna kommer marknaden att titta mest på deras kostnader, enligt sparekonomen:

”Här gäller det att hålla i kostnaderna när intjäningsförmågan tar lite stryk av ett lägre ränteläge. Å andra sidan kanske det kan vägas upp av lite större aktivitet på bostadsmarknaden, och möjligheten att öka marginalerna på bolånen. Dessutom verkar vi inte behöva oroa oss för kreditförluster på banksidan.”

Nordea (börskurs Nordea) presenterar den 15:e juli, Swedbank (börskurs Swedbank) och SEB (börskurs SEB) den 16:e juli och Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) lämnar sin rapport den 17:e juli.

Då rapporterar årets bästa aktier

Bolagen som presterat allra bäst hittills i år ska förstås lämna rapporter också.

Klarar de av att fortsätta leverera tillräckligt starkt för att behålla de höga värderingarna?

Försvarsbolaget Saab (börskurs Saab) presenterar den 19:e juli, fordonsföretaget Traton (börskurs Traton) presenterar den 27 juli och Lundin Mining (börskurs Lundin Mining) släppte sin rapport redan under tisdagen.

Läs mer: Analytiker dissar AI och Nvidia: “Värdelöst och övervärderat”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS