Om Ryssland lyckas bemästra Ukraina i kriget står icke Natoländer som Sverige på tur, tror Bill Browder som brukas kallas Putins fiende.

ANNONS

Finansmannen och politiske aktivisten Bill Browder intervjuas i Dagens Nyheter och han är ”förvånad”, säger han, att Sverige inte redan är med i försvarsalliansen Nato och menar att det är ett stort misstag av svenska makthavare, ”en anmärkningsvärd brist på handlingskraft” som han uttrycker det.

I händelse av att Putin lyckas inta Ukraina står länder i Rysslands närhet som inte är medlemmar i Nato på tur, är Browders övertygelse.

Ett av dessa länder som borde ta hotet från öst på allvar är ”utan tvekan” Sverige, deklarerar Bill Browder i DN som uppger att han tidigare var en av de största utländska investerarna i Ryssland.

Lever under dödshot från Putin

Han tröttnade på den ryska korruptionen med försnillandet av skattepengar och blev utvisad från Ryssland. Hans advokat Sergej Magnitskijs kontor blev föremål för en razzia och det visade sig, skriver DN, att Browder betalat in 230 miljoner dollar som hamnade hos den ryska staten.

Sergej Magnitskij blev arresterad, han vittnade om korruptionen, och avled senare i ryskt fängelse efter drygt ett års tortyr, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Detta blev upprinnelsen till Magnitskijlagen, en lag som gör det möjligt att frysa tillgångar och neka visum till korrupta ledare och personer som sätter mänskliga rättigheter ur spel i Ryssland.

I dag lever Bill Browder, som är född i USA men bosatt i London, själv under ständiga dödshot från Ryssland och han beskrivs som Putins fiende.

Enligt Browder använder Putin bara Nato som förevändning för att annektera Ukraina.

I likhet med många andra bedömare – exempelvis Vladimir Putins tidigare ekonomiska chefsrådgivare Andrei Illarionov (se specifik länk under artikel) – anser Browder att det enda som kan stoppa Rysslands krigföring i Ukraina är att ”sluta köpa rysk olja och gas”, betonar han i DN-intervjun.

Missa inte: Putins ex-rådgivare: Då är kriget slut inom en månad [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Browder: Putin lika rik som Musk och Bezos [Dagens PS]

Läs även: Bill Browder rasar mot Ikeas dubbelmoral [Dagens PS]

Läs också: Nato: Minister, ÖB och företagstoppar i hemligt möte i Finland [Dagens PS]