Inom en eller två månader kan kriget i Ukraina vara över – om västvärlden helt bojkottar rysk olja, enligt Putins ekonomiska ex-rådgivare.

ANNONS

”Jag slår vad om att de ryska militära operationerna i Ukraina troligen kommer att upphöra inom en månad eller två”, har Dr Andrei Illarionov, tidigare ekonomisk chefsrådgivare åt Rysslands president Vladimir Putin, nyligen uttalat, rapporterar BBC.

Ett fullskaligt oljeembargo från västländerna är det som skulle få Ryssland att lägga ner striderna och dra tillbaka sina trupper från grannlandet Ukraina, är hans övertygelse.

Även om västmakterna i dag sanktionerar Ryssland hårt ekonomiskt fortsätter Europa att köpa olja och gas från landet.

Dagens PS berättade förra veckan med hänvisning till BBC att EU ger Putins Ryssland 1 miljard euro om dagen för energibränsle.

”Vi måste hjälpa [ukrainarna] att försvara sig … Vi har gett Ukraina 1 miljard euro. Det kan verka mycket, men 1 miljard euro är vad vi betalar Putin varje dag för den energi han ger oss”, sade EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell och konstaterade att Ryssland då hade fått 35 miljarder euro av EU sedan den ryska invasionen inleddes i Ukraina 24 februari.

Ryssland står och faller med oljan

De ryska olje- och gasintäkterna är betydande och till och med avgörande för landet och EU importerar 40 procent av sin gas och 27 procent av oljan från Ryssland.

Ett totalförbud mot import av rysk olja är samtidigt det mest effektiva instrumentet för att få stopp på kriget i Ukraina, understryker Dr Andrei Illarionov, som enligt BBC konstaterar att även om den ryska ekonomin nu hukar under västs sanktioner – och där företag har lämnat och upphört att göra affärer med Ryssland – är Putin beredd att ta den ekonomiska smällen.

”Hans territoriella ambitioner, hans kejserliga ambitioner, är mycket viktigare än något annat, inklusive den ryska befolkningens försörjning och den ekonomiska situationen i landet … till och med hans regerings ekonomiska tillstånd”, förklarar den ryske ledarens tidigare medhjälpare, nu bosatt i USA.

Ingen framtid för nuvarande regimen i Moskva

Enligt Världsbanken kan så många som 20 miljoner ryssar för närvarande leva i fattigdom.

ANNONS
ANNONS

Rysslands centralbank spår att den ryska ekonomin faller med 8 procent i år, men internationella finansinstitut tror att den ryska ekonomin kan krympa med nästan det dubbla, 15 procent.

Vid sidan av det uppges den ryska inflationen ha stigit till 15,7 procent på grund av kriget och oron är också utbredd hos den ryska och yrkesverksamma befolkningen att kastas ut i arbetslöshet.

Andrei Illarionov, Putins ekonomiska ex-rådgivare, ser ingen framtid för den nuvarande regimen i Kreml och menar att ”det finns inte en chans att landet kan integreras i de internationella förbindelserna – i världsekonomin”, berättar BBC.