Nato diskuterades vid ett hemligt möte i Helsingfors i förra veckan. Med på mötet var finansminister Mikael Damberg, ÖB Micael Bygdén och en rad svenska näringslivstoppar.

ANNONS

Enligt Expressen hölls mötet på torsdagen i finska Helsingfors. Förutom svenska finansministern Mikael Damberg och ÖB Micael Bygdén ska också en rad svenska näringslivstoppar ha deltagit, bland annat Jacob Wallenberg.

Med på mötet var finska företagsledare, men också den finska presidenten Sauli Niinistö, som enligt landets lag också är dess överbefälhavare. 

Tyst från näringslivet om Nato

Näringslivet har enligt Expressen hittills inte uttalat sig vare sig för eller emot ett svenskt medlemskap i Nato. Tidningen anser att det högprofilerade – och hemliga – mötet i Helsingfors kan tyda på att svenska näringslivstoppar är mer engagerade, och kanske pådrivande, i frågan än vad som märks offentligt.

Tydligt ställningstagande i Finland

I Finland har däremot näringslivet tagit tydlig ställning. Den finska Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi varnade i en intervju med Dagens Industri nyligen för vad som kan hända om Finland inte går med i försvarsalliansen.

”Företag och utländska investerare kommer att väga in risken för militära hot mot vårt land”, säger han till Dagens Industri. ”Tillväxt, jobb och investeringar kan påverkas på sikt”.

Tillgång till nya marknader

När tidningen bad om en kommentar från Svenskt Näringsliv angående Nato-frågan fick man en skriftlig kommentar från vd Jan-Olov Jacke:

”Svenskt Näringsliv ser positivt på att fördjupa samarbeten med internationella samarbetspartners”, skriver Jacke till DI. ”Sverige är ett litet och handelsberoende land som tjänar på att ha en aktiv politik för förstärkt säkerhet och växande internationell handel”.

För Wallenbergsfären, som genom Investor är största ägare i Saab, skulle ett Nato-medlemskap ge tillgång till nya marknader.

ANNONS
ANNONS
Nato: Minister, ÖB och företagstoppar i hemligt möte i Finland
Finansminister Mikael Damberg vill inte kommentera uppgifterna i Expressen. Foto: TT

Enligt Expressen har vare sig finansminister Mikael Damberg eller de företagsledare man sökt, bland annat Jacob Wallenberg, velat kommentera uppgifterna om mötet i Helsingfors.

Läs även: The Times: Sverige och Finland går med i Nato till sommaren [Dagens PS]

Läs även: Nato lovar stöd till Finland under ansökningsperiod [Dagens PS]