I utbyte mot hundratals ukrainska krigsfångar har Ukraina överlämnat en viktig allierad med Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS

Oligarken Viktor Medvedchuk är en av 55 personer som överlämnats till Ryssland i utbyte mot 215 ukrainska krigsfångar, inklusive 188 personer som i månader höll ut mot Rysslands angrepp mot stålverket Azovstal i Mariupol, det rapporterar Bloomberg.

”Det är inte synd att ge Medvedchuk i utbyte mot riktiga krigare,” sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande på onsdagen, skriver Bloomberg.

Han sade vidare att de som överlämnades till Ryssland var ”människor som kämpade mot Ukraina. Och de som förrådde Ukraina”.

Åtalad för förräderi

Viktor Medvedchuk är en ukrainsk medborgare som har åtalats för förräderi efter att han förra året finansierat terrorism, i ett fall som Vladimir Putin kallade politiskt. Oligarken ledde det pro-ryska oppositionspartiet som efter Rysslands invasion av Ukraina förbjöds.

När kriget startade flydde Viktor Medvedchuk från sin husarrest, men tillfångatogs sedan av ukrainska styrkor. I parlamentsvalet 2019 stöddes han av Vladimir Putin.

Beordrade mobilisering i Ryssland

Som en del av frigivningsavtalet med Ryssland frigavs även fem ukrainska befälhavare, med villkoret att de ska spendera resten av kriget i Turkiet under personligt skydd av den Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Även fem brittiska medborgare, två amerikaner och tre andra utlänningar släpptes, detta enligt Volodymyr Zelenskyj.

Frigivningen gjordes samma dag som Vladimir Putin beordrade en mobilisering i Ryssland för att kalla in 300 000 reservister till kriget i Ukraina. Mobiliseringsordern ledde på onsdagen till protester i 38 ryska städer, protester som ledde till att cirka 1 400 protesterande personer fängslades.

Utmålar försvararna av Azovstal som nazister

Den före detta ryska underrättelseöversten Igor Girkin, sade på sin Telegram-kanal som har över 600 000 följare att fångutväxlingen med Ukraina är en otrolig dumhet. Rysslands statliga television har i flera månader utmålat Azovkrigarna som nazister, i försök att rättfärdiga invasionen.

ANNONS
ANNONS

I Ukraina betraktas Azovstal-försvararna som hjältar för sitt motstånd innan de tillfångatogs av Ryssland.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Slaget om Azovstal livesändes tack vare Elon Musks Starlink [Dagens PS]