Dagens PS

Prognos: "Halvledarbristen fortsätter till 2025"

Halvledarbristen fortsätter in i 2025, tror Teknikföretagen.
Halvledarbristen fortsätter in i 2025, tror Teknikföretagen. (Foto: Thomas Johansson / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Halvledarbristen kommer inte att vara över förrän 2024 eller 2025, tror Teknikföretagen i sin nya prognos över konjunkturen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den nya konjunkturprognosen konstaterar Teknikföretagen att det går fortsatt bra för svensk industri men att kraften i uppgången har mattats av. En faktor som fortsatt hämmar tillväxten är flaskhalsar och bristen på insatsvaror. Bristen på halvledare kommer inte att vara över förrän 2024 eller 2025, förutsäger branschorganisationen.

Trots en stark återhämtning 2020 har produktionsnivån fortsatt legat på en lägre nivå än vanligt.

Prognosen förutspår att BNP ökar med 4,3 procent i år och 3,4 nästa år. Den stigande inflationen oroar många aktörer, men Teknikföretagen anser i linje med flera andra bedömare att inflationen är tillfällig.

När det gäller sysselsättningen kommer den öka något nästa år jämfört med i år.

Den avtagande ekonomiska tillväxten i Sverige och globalt under 2022 innebär att produktionstillväxten också avtar för Sveriges teknikindustri eller från 12,5 procent i år till 3,5 procent 2022.

Till Göteborgs-Posten säger Teknikföretganes chefsekonom Mats Kinnvall att många andra bedömare tror på en fortsatt kraftig uppgång, men att Teknikföretagen inte vill ställa en sådan prognos. Istället tror man på en försiktigt positiv utveckling

”Vi ser inte att tillväxten kommer fortsätta att accelerera. Huvudsakligen för att kraften i rekylen avtar, då blir tillväxten mer normal”, säger Mats Kinnwall.

Läs också:

ANNONS

Svensk industri starkast i eurozonen
Swedbank tror på höjd styrränta redan 2023

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS