SVT/Novus dagliga opinionsmätningar inför valet ses som problematiska av flera experter, men SVT menar att mätningarna hjälper dem att tidigt se hur väljarnas stöd ändras.

ANNONS

I de dagliga opinionsmätningarna från SVT/Novus görs cirka 500 nya intervjuer om dagen och de uppdateras med de senaste dagarnas sammanslagna siffror från ungefär 1 500 intervjuade människor.

Dagens Nyheters ledarskribent Arvid Åhlund skrev i helgen att ”SVT:s dagliga opinionsmätningar är direkt oansvariga”. Opinionsanalytikern Per Rosencrantz dömer ut dem som problematiska och Peter Santesson, vd för samhällsdatabasen Infostat AB, säger till Expressen att det är djupt bekymmersamt.

Sixten Lundström, tidigare chefsstatistiker på Statistiska centralbyrån, menade år 2018 att opinionsundersökningarna inför valet är ”alternativa fakta” och föreslog att de skulle förses med en varningstext.

”Det är uppenbart att SVT/Novus dagliga mätningar har problem, dels varierar det för mycket från dag till dag och dels ser vi en märklig veckotrend där högeroppositionen viker nedåt på helgerna, sannolikt för att vissa väljargrupper är svårare att nå på telefon. Det är problemet med så korta mätperioder”, säger Per Rosencrantz till Expressen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Över 300 partier jagar riksdagsplats – men få har chansen [Dagens PS]