Rysslands krig mot Ukraina gör att världens tillgång till gödningsmedel hotas och priserna fortsätter att stiga till rekordnivåer.

ANNONS

En stor del av världens utbud av gödningsmedel riskeras på grund av kriget i Ukraina, vilket gör att utbudet minskar och priserna ökar. Kriget pressar även upp priset på naturgas, som behövs vid tillverkningen av kvävegödningsmedel.

Ett prisindex för kvävegödningsmedlet ammoniak i Tampa steg med 43 procent på fredagen, till 625 dollar per ton, motsvarande 5 899 kronor per ton. Det är rekord för indexet som funnits i 29 år.

Uppmanat till minskad export

Prisökningen gör att europeiska tillverkare av gödningsmedel tvingas minska produktionen och nu oroas många av att fler sanktioner mot Ryssland, som är en stor leverantör av flera näringsämnen, skulle kunna störa handeln.

Enligt Trade Data Monitor och Bloombergs Green Markets stod Ryssland för nästan 20 procent av exporten av gödningsmedel år 2021. Ryssland har uppmanat tillverkare av gödningsmedel att minska sin export och det har ökat på oron för en brist ska uppstå.

Livsmedelspriserna kan öka ännu mer

Priserna på basgrödor, som vete, majs och soja stiger också på grund av kriget då väldigt mycket av dessa grödor odlas i Ukraina. Både detta och stigande priser på gödningsmedel kan få livsmedelspriserna att öka ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Global matinflation: Rekordhöga priser på livsmedelsmaknaden [Dagens PS]