Dagens PS

Peter Malmqvist håller med Christer Gardell

Peter Malmqvist Christer Gardell
Finansprofilen Christer Gardell får medhåll av analytikern Peter Malmqvist (bilden) om att riskkapitalbolag balanserar på slak lina. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 juli 2022Publicerad: 10 juli 2022

Finansprofilen Christer Gardell får medhåll av analytikern Peter Malmqvist om att riskkapitalbolag balanserar på slak lina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag lever inte i tron att riskkapitalbolag skulle vara extra duktiga på att bedöma risker rent generellt och mot den bakgrunden kan jag ge Christer Gardell rätt”, säger oberoende analytikern Peter Malmqvist till SvD.

Nyligen gick Christer Gardell, som stor bakom aktivistfonden Cevian, ut i tidningen (se länk under artikeln) och varnade för de höga värderingarna i riskkapitalbolagen.

“Många i min bransch är oroliga för att det här kan bli nästa subprime”, sade Gardell bland annat och pekade på högt belånade bolag i portföljerna i sektorn.

Gardell förklarade att om börsen går ner 25 procent, så bör riskkapitalbolagen skriva ner sina tillgångar med minst 75 procent.

Peter Malmqvist tror i likhet med Gardell att riskkapitalbolag “kan ha problem som grupp”, säger han till Svenska Dagbladet.

Om riskkapitalbolagen får problem kan konsekvenserna bli kännbara för ekonomin i stort, enligt Malmqvist.

Här är riskerna höga enligt Christer Gardell

Enligt Gardell är riskerna påtagliga i Nordic Capital, EQT, KKR, Blackstone och CVC, det vill säga bolag som statens pensionsjättar AP-fonderna är hårt exponerade mot.

ANNONS

Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, delar inte Christer Gardells eller för den delen Peter Malmqvists mörka syn på riskkapitalbolagen.

“Jag tror inte att man kan göra så svepande uttalanden utan man får titta ganska specifikt bolag för bolag. Det beror på hur portföljen ser ut. Vi har många bra bolag med bra tillväxt. Vi tillhör den mogna delen av riskkapitalbranschen, vi är mer värdeorienterade. Vi investerar i lönsamma bolag”, säger Harald Mix till SvD och tillägger att han anser att även de nämnda riskkapitalbolag som Gardell pekar ut specifikt står stabilt.

Vinstutvecklingen och lönsamheten i branschen är god, enligt Altors grundare som tillägger att belåningen generellt heller inte är så hög.

På börsen går det emellertid utför för flera av riskkapitalbolagen som Gardell varnar för.

Svenska EQT, där familjen Wallenbergs noterade investmentbolag Investor är huvudägare, har rasat 53 procent i år, samtidigt som Blackstone har tappat 23 procent och KKR:s aktie 34 procent, framgår det i SvD som utan framgång sökt företrädare både i EQT och Nordic Capital för en intervju.

Läs även: Christer Gardell spår smäll för riskkapitalbolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS