Den som tror att börsbolagen tänker hålla igen med utdelningen till aktieägarna misstar sig, enligt Peter Malmqvist.

ANNONS

Trots börsfrossan 2022 – det sämsta för Stockholmsbörsen sedan finanskrisen 2008 – räknar oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist med att bolagen höjer utdelningen till sina aktieägare.

Det säger han till Svenska Dagbladet.

”Det ska mycket till att bolagen ska föreslå sänkta utdelningar. Jag tror att vi baserat på en totalt sett bra vinstutveckling för 2022 kommer att få se utdelningshöjningar. Det är ingen vågad gissning”, säger Malmqvist och tillägger att företagen tjänat på inflationen, särskilt exportbolagen.

Banker och verkstadsbolag väntas ta täten

Banker och verkstadsbolag väntas tillhöra skaran av bolag som delar ut mest till sina aktieägare och enligt en sammanställnning av Bloomberg, som SvD hänvisar till, är förväntan att en majoritet av de största bolagen på börsens OMXS30-lista höjer sina ordinarie utdelningar.

Undantaget är möjligen högt belånade bolag och i sammanhanget nämner börsexperten Marcus Hernhag, författare och känd från Privata Affärer, som också intervjuas i SvD, fastighetsbolag.

ANNONS
ANNONS

Castellum är ett av bolagen som meddelat att utdelningen pausas, vilket även Dagens PS rapporterade om efter turbulensen med vd:n Rutger Arnhult som en månad senare meddelade att han avgår.

Under de kommande veckorna får aktieägarna i börsbolagen veta mer exakt om det blir utdelning och storleken på den.