Roger Akelius, som numera är största ägare i fastighetsbolaget Castellum, krävde nyligen stopp för aktieutdelningen i samband med svidande kritik mot vd:n Rutger Arnhult.

ANNONS

Det var i en GP-intervju som fastighetsmiljardären Roger Akelius gick till frän attack mot Castellums vd Rutger Arnhult och kallade hans påstående om att Castellums finansiering var tryggad både på lång och kort sikt för ”skitsnack”, vilket Dagens PS givetvis uppmärksammade.

I samma artikel i Göteborgs-Posten krävde Akelius, numera största ägare i Castellum, att utdelningen till aktieägarna skulle frysas, annars skulle fastighetsbolaget gå i konkurs.

Akelius ifrågasatte även till en början om Arnhult var lämplig som vd, men detta tonade han sedan ner och sa sig inte ha något emot att Rutger Arnhult är kvar som operativ chef över Castellum.

Läs mer om det här: Småsparare förvirrade: Vad vill Roger Akelius? [Dagens PS]

Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg säger dock till Dagens Industri att pressen ökar på Arnhult efter styrelsens förslag på att utdelningen stoppas till Castellums aktieägare.

SHB:s expert: Helt rätt att stoppa utdelningen

”Ja, det är en enkel slutsats att dra. Om man får mindre kassaflöden för att betala sin skuld så ökar det så klart den finansiella pressen”, säger Johan Edberg till Di och utgår från att Rutger Arnhult kan tvingas sälja ytterligare tillgångar för att täcka upp för skulderna.

Handelsbankens fastighetsexpert anser att Castellums styrelse gör helt rätt som drar i nödbromsen vad det gäller utdelningen.

”Vi befinner oss i en turbulent tid med stora osäkerhetsfaktorer på finansmarknaden även framöver. Att prioritera en stärkt balansräkning och värna bolagets kreditbetyg bedömer vi i detta exceptionella läge vara det mest gynnsamma för såväl aktieägare som obligationsinnehavare, även om beslutet att föreslå en paus i utdelningstraditionen är tråkigt”, säger Per Berggren, styrelseordförande, Castellum AB, i en kommentar till varför styrelsen föreslår att utdelningen pausas.

ANNONS
ANNONS

Styrelsen meddelar att finanspolicyn nu skärps och att ett besparingsprogram med minskat investeringsutrymme under 2023 gäller.

Läs mer: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa [Dagens PS]

Läs också: Här kommer fastighetsbolagens nästa stora kalldusch [Dagens PS]