Dagens PS

Oljesanktionerna mot Ryssland slag i luften

Ryssland
Västmakternas oljesanktioner biter inte på Ryssland och president Putin (i mitten i bild). Till höger syns det ryska oljebolaget Rosnefts vd Igor Sechin. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

Ryssland lyckas nästan helt runda pristaket på sin olja, enligt västerländska topptjänstemän, skriver affärstidningen Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan ingen rysk råolja som fraktas till sjöss säljs under 60 dollar per fat, vilket gör att G7:s och dess allierades beslut i stort sett har noll verkan, uppger en europeiska regeringstjänsteman för FT.

Detta faktum ´tvingar västmakterna att se över och förstärka sina sanktioner mot Moskva.

Regeringstjänstemannen som uttalar sig i artikeln säger att västländerna behöver bli tuffare mot Ryssland, att Putin lyckas kringgå oljesanktionerna kan inte få fortgå, slår regeringstjänstemannen fast.

Flaggar för att slå mot skuggflottan

Tidningen uppger att EU-tjänstemän nu för diskussioner om att skärpa sanktionerna och stärka verkställigheten av dessa, men det dryftas även att slå ner på Rysslands tillgång till marknaden för begagnade oljefartyg.

Det är en skuggflotta av fartyg som skeppar den ryska oljan till importerande länder och därmed kan den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätta finansiera invasionskriget i Ukraina med medel från oljeexporten.

Ryssland anklagas för att använda oljan som vapen

Ryssland har även sänkt rabatten på sin olja till köparna, från 40 dollar per fat tidigare i år till en rabatt på 10 dollar per fat, framgår det.

ANNONS

Misstankarna kvarstår om att Ryssland använder sina oljeleveranser som vapen mot väst, bland annat har landet infört restriktioner för export av raffinerade bränslen och hävdar att orsaken är inhemsk brist, vilket många alltså betvivlar.

Tillsammans med Saudiarabien har Ryssland dessutom meddelat att oljeproduktionsnedskärningarna består till årets slut, vilka begränsar utbudet på den globala oljemarknaden.

Läs mer: Så enkelt rundar Ryssland oljesanktionerna Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS