Charlie Munger var ikonisk, men inte odödlig. Det är däremot Wall Street-tungviktarens basala framgångstips. Det här har du inte råd att missa!
Odödliga visdomsord av Charlie Munger
Mest läst i kategorin
Han fick inte uppleva sin 100-årsdag. Charlie Munger, parhäst med Warren Buffett i nästan 50 år, skulle firat sin stora bemärkelsedag den 1 januari.
Nu blev det inte så. På tisdagen avled den legendariske investeraren och Warren Buffetts affärskompanjon i en aktningsvärd ålder av 99 år.
Läs mer om det här: Warren Buffetts högra hand är död Dagens PS
Charlie Munger – ett generöst affärssnille
Munger var inte ett lika stort affischnamn som Buffett är, men han hade humor, var snabbtänkt och tvekade inte att säga vad han tyckte och tänkte om saker och ting (se längre ner i artikeln).
Det amerikanska affärsmagasinet Fortune berättar att Munger var mycket givmild och skänkte bort en betydande del av sin förmögenhet.
Han donerade, berättar tidningen med hänvisning till Business Insider, mer än 75 procent av sina Berkshire-aktier till vad han ansåg och trodde skulle göra världen lite bättre.
Trots att han gav bort det mesta av sina pengar ruvade han på en nettoförmögenhet på omkring 2,6 miljarder dollar, motsvarande nästan 26 miljarder kronor, vid sin död, enligt Forbes.
Senaste nytt
Insåg att han skulle dö en dag
Charlige Mungers medvetna strategi att minska sin förmögenhet var för att han insåg att han inte lever för evigt.
I en intervju med The Omaha World-Herald 2013 sade han, skriver Fortune som citerar tidningen, att han tar ner sin förmögenhet för att han “inte är odödlig”.
Hans mall till vanliga investerare lever dock vidare. Han underströk vikten av att “investera klokt” och att rata umgänge med “giftiga människor och giftiga aktiviteter”, det vill säga människor och beteenden som skadar ens utveckling.
Det här är grunden, resonerade börsikonen, för att lyckas.
Missa inte: Smartaste investerarens 10 bästa råd Dagens PS
Ikonens tips: Var uthållig och långsiktig
Den som inte följer de grundläggande råden behöver däremot “en hel del tur” för att nå framgång, resonerade Charlie Munger.
Själv höll han sig borta från “spekulativa investeringar”, konstaterar Fortune.
Han var också, i likhet med sin bästa kompis Warren Buffett, långsiktig i sin taktik. Det gäller att vara uthållig, ha tålamod med sina investeringar, slog Wall Street-nestorn fast.
Hatade krypto som pesten
Riskkapitalister ogillade han starkt (se länk under artikel) och kryptovalutor avskydde han. Han ansåg han att det bara var “löjligt” att handla med bitcoin och dylikt.
Han jämförde kryptovalutor med spel och dobbel och skrev i en debattartikel i Wall Street Journal tidigare i år:
“En kryptovaluta är inte en valuta, inte en råvara och inte ett värdepapper. I stället är det ett spelkontrakt med en nästan 100 procent fördel för huset.”
Buffett lyssnade när Charlie Munger talade
Om sin vapendragare Buffet, sade Munger bland annat, vilket blev vägledande även för Buffett:
“Warren, tänk mer på det. Du är smart och jag har rätt.”
Buffett fick också rådet av sin trogne bundsförvant att han kunde glömma att “köpa rättvisa företag till underbara priser, köp i stället underbara företag till rimliga priser”, sade Munger, minns Buffett.
Läs även: Charlie Munger: De lurar investerare Dagens PS
Läs också: Charlie Munger: “Världen drivs av avund, inte girighet” Dagens PS
Läs vidare: Charlie Munger hånar Tesla – “nästan löjligt” Dagens PS
Och: Charlie Munger: “Gör som Kina, förbjud krypto” Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.