Oatly har varit problemtyngt i USA. Det har lett till att aktien har rasat med 80 procent sedan förra sommaren.

ANNONS

Oatlys havredrycker har kämpat hårt för att komma in på den amerikanska marknaden, där expansionen har kantats av förluster genom missberäkningar av budgetar, tidslinjer och utrustningsbehov som inte har kunnat uppnåtts, uppger The Wall Street Journal.

De återkommande förseningarna ledde till brister på Oatlys produkter i amerikanska kaféer och livsmedelsbutiker – vilket i sin tur ledde till att en av dess största kunder, Starbucks, gick över till en annan leverantör SunOpta – som började leverera havremjölk till Starbucks i maj förra året och bolaget har sagt att de förväntar sig att fortsätta leverera till kaffekedjan långt in i 2022.

Oatly har stora problem

Samtidigt har Oatly-fabriken i Ogden, i Utah, haft stora problem med trasiga rör, maskinfel och till och med brist på havre, enligt insatta personer.

Bolaget har även haft problem med sina reklamannonser. Storbritanniens motsvarighet till Konsumentverket, Advertising Standards Authority (ASA), har fällt Oatly för vilseledande marknadsföring. I en högprofilerad annonskampanj påstår Oatly att ”klimatexperter säger att den största livsstilsförändringen vi kan göra för att minska vår miljöpåverkan är att sluta äta mjölk- och köttprodukter.”

Även bolagets vd Toni Petersson har fått kritik sedan han förespråkar en hälsosam livsstil utan mjölkprodukter, men inte är vegan själv.

Toni Petersson förväntar sig dock inte att Oatly-anställda eller kunder är veganer.

”Vi är inte ett veganskt företag. Vi har veganska produkter, säger han och tillägger:

ANNONS
ANNONS

”Vi driver den växtbaserade rörelsen, men vad det betyder är att en enorm mängd människor gör små förändringar i sina dagliga liv.”

Läs även: Oatly sänker prognosen – aktien backar ännu mer [Dagens PS]