Oatlys omsättning under tredje kvartalet motsvarade inte analytikernas uppskattningar. Nu sänker företaget också intäktsprognosen.

ANNONS

Det går inte lika bra för havredryckstillverkaren Oatly som analytikerna trott. När nu också prognosen för intäkter sänks backar aktien ännu mer.

Enligt företaget är det en kombination av sänkt produktion i USA, inflationstryck och förnyade covid-restriktioner i Asien som påverkar resultatet för året. Matvarustånd slår igen i Asien, det är brist på lastbilschaufförer i Storbritannien, och i Utah producerar man inte så fort som planerat.

Prisökning att vänta 

När sedan kostnader för havre och rapsolja stiger, liksom kostnaderna för paketering, säger Oatly att vissa områden i Europa och USA kommer att se en prisökning nästa år.

De senaste tre månaderna har Oatlys aktie backat 40 procent. I den amerikanska elektroniska handeln handlas den nu ned 15 procent inför börsöppningen i eftermiddag, enligt Breakit.

Rapporten som gör det konstaterar att omsättningen för tredje kvartalet 2021 kom in lägre än väntat, även om förlusten inte var så hög som analytikerna förutspått i snittprognosen.

Lägre än analytikerna trott

Oatlys omsättning steg med drygt 49 procent från 115 till 171 miljoner dollar, vilket motsvarar lite drygt en och en halv miljard kronor. Factsets analytikerkonsensus förutsåg 186 miljoner dollar (1,651 miljarder kronor).

Oatlys intäkter för 2021 beräknas överstiga 635 miljoner dollar, motsvarande 5,63 miljarder kronor. Det är en ökning med mer än 51 procent jämfört med föregående år, men inte i närheten av den tidigare bedömningen som låg på 690 miljoner dollar (drygt 6,1 miljarder kronor). Där låg analytikernas bedömning på 694 miljoner dollar, en avsevärd skillnad mot de faktiska intäkterna, alltså.

ANNONS
ANNONS

Enligt företaget undersöker man ett kvalitetsproblem som har identifierats vid en av produktionsanläggningarna, något som sannolikt kommer att innebära en lagernedskrivning och motsvarande förlorad försäljning i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Läs även: KO stämmer Arla – klimatreklam kan ha varit felaktig [Dagens PS]

Läs även: Oatly får konkurrens av Arla – havremjölk i Sverige [Dagens PS]