Dagens PS

Nytt utköpsbud på börsen: Miljardären vinnare

Nischbanken Resurs Bank har fått ett bud på sig från huvudägaren Waldakt i kombination med riskkapitalbolaget CVC. En av de stora vinnarna återfinns på plats tre i ägarlistan.
Nischbanken Resurs Bank har fått ett bud på sig från huvudägaren Waldakt i kombination med riskkapitalbolaget CVC. En av de stora vinnarna återfinns på plats tre i ägarlistan. (Foto: Johan Nilsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Buden på Stockholmsbörsen har haglat in sista veckorna och i går måndag efter börsens stängning kom ett till: 38 procents premie är budgivarna beredda att betala för nischbanken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om Resurs Bank (börskurs Resurs) verksam inom främst konsumentkrediter i Sverige men även andra delar av Norden.

Budet under kursen i vintras

Nischbanken har haft ett tufft börsårs och backat drygt 28 procent sedan årsskiftet. I går stängde kursen på 17 kronor jämnt men under tisdagen lär kurvan peka uppåt efter gårdagskvällens bud.

Det är ett konsortium bestående av nuvarande största ägaren Waldakt, med 28,9 procent av rösterna, och riskkapitalbolaget CVC som enligt erbjudandet är beredda att ge övriga ägare 23,5 kronor per aktie.

Budet motsvarar därmed en premie på drygt 38 procent mot stängningskursen från i går eller 57 procent i förhållande till snittkursen senaste 90 dagarna enligt budgivarnas beräkningar.

ANNONS

Senaste nytt

“Den perfekta partnern”

Men noterbart är alltså att budkursen ligger något under vad resurs handlades för när 2024 inleddes.

“Grunden för det som i dag är Resurs grundades 1977 av min far Bengt Bengtsson. Vi har sedan dess varit en långsiktig och engagerad ägare och vi kommer att behålla vårt nuvarande ägande efter Erbjudandet. I dagsläget är vi övertygade om att Resurs, för att kunna accelerera sin transformationsresa, passar bättre i en privat miljö och vi tror att CVC är den perfekta partnern för Resurs och Waldakt att samarbeta med”, säger Martin Bengtsson, styrelseledamot och vd för Waldakt i en kommenterar.

ANNONS

Erik Selin en av storägarna

CVC, som huvudägaren alltså slår sina påsar ihop med för att köpa ut bolaget från börsen, säger att de haft ögonen på Resurs Bank länge och uttrycker en stark tilltro till bolaget.

“Vårt mål är att stödja ledningen i att uppdatera deras långsiktiga strategiska plan som vi förväntar oss kommer att kräva betydande investeringar över flera år. CVC Fonder har investerat i Norden i många år och är erfarna, ansvarsfulla ägare av reglerade finansiella tjänstebolag. Vi tror att vi kan hjälpa till att påskynda leveransen av denna strategi samtidigt som vi behåller hög standard för konsumenttjänster och en stark och stabil kapitalisering”, skriver Gustaf Martin-Löf, partner, och Martin Lacoponi, Managing Director, CVC, i ett gemensamt uttalande.

Attraktivt för aktieägarna

På ägarlistan återfinns också fastighetsmiljardären Erik Selin med 3,3 procent av kapitalet. Därmed blir han en de stora vinnarna på det aktuella budet.

Enligt pressmeddelandet har Selin:

“Uttryckt sitt stöd för erbjudandet vilket han anser attraktivt för aktieägarna i Resurs.”

Styrelsen för Resurs rekommenderar i ett eget uttalande aktieägarna att acceptera budet som löper fram till den 30 augusti.

ANNONS

Läs mer:

Fritt fall för Karnov efter återkallat bud. Dagens PS

Nedåt på Stockholmsbörsen – Calliditas rusade på bud. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS