Dagens PS

Fritt fall för Karnov efter återkallat bud

Bild på fallande grafer.
Karnovs börskurs rasade i samband med att amerikanska köpare återkallade sitt bud på att köpa hela verksamheten. (Bild: Tanakorn Akkarakulchai / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

För en dryg månad sen meddelade två amerikanska bolag, som redan hör till de större ägarna i bolaget, ett bud på hela verksamheten – ett bud som alltså dragits tillbaka på måndagsmorgonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan när Greenoaks och Long Path lade budet på lite mer än 9 miljarder kronor signalerade flera ägare att det inte skulle bli någon affär då man inte anser att budet återspeglar de värden som finns i Karnov Group (börskurs Karnov Group), rapporterar Dagens Industri.

”Vår slutsats är att budpriset inte ens på långt håll återspeglar utsikterna på medellång sikt eller det långsiktiga inneboende värdet i bolaget”, skrev Didner & Gerge-förvaltaren Kristian Åkesson på fondförvaltarens hemsida den 10 maj.

Karnovs börskurs kollapsade på nyheten

I skrivande stund har Karnov Groups börskurs tappat över 20 procent under måndagen, vilket i princip motsvarar den kraftiga uppgång som bolaget såg i samband med att budet meddelades i maj.

”Under de senaste veckorna har det framgått att aktieägare i Karnov som kontrollerar betydligt mer än 10 procent av det totala antalet aktier anser att erbjudandet inte återspeglar Karnovs värde”, säger Ben Solarz, som är talesperson för budgivarna, i en kommentar.

Stora ägare accepterade budet

Long Path är sedan tidigare största ägare i Karnov med omkring 13,5 procent av aktierna, medan Greenoaks är tredje störst med knappt 7 procent.

Carnegie Fonder, Invesco och Swedbank Robur Fonder, som äger sammantaget 22 procent av aktierna hade åtagit sig att acceptera budet.

ANNONS

Läs mer: Analys: Tre köpvärda investmentbolag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS