Alphabet Incs Google har ingått avtal med över trehundra EU-baserade nyhetssajter och betalar dem för att publicera deras material på sökmotorn i enlighet med det europeiska upphovsrättsdirektivet, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Att som nyhetssajt få betalt av Google för att publicera material på Google kan låta märkligt, men är likväl verklighet för mer än trehundra europeiska nyhetssajter i dag.

Däribland tyska ZEIT, Frankfurter Allgemeine Zeitung och Spiegel, tillsammans med ett antal andra publikationer i Frankrike, Österrike och Nederländerna, som alla skrivit avtal med sökmotorn sedan det europeiska upphovsrättsdirektivet infördes 2019.

Det framgår av ett blogginlägg från Google under onsdagen, skriver Bloomberg. Dock framgår det inte vilka summor det kan tänkas handla om.

Kompensation för innehåll

Det europeiska upphovsrättsdirektivet som trädde i kraft 2019, bygger på ett försök från EUs sida att säkerställa att utgivare inom unionen kompenseras för sitt innehåll.

Som ett tillägg till upprätthovslagen, som tillåter publicister att begära betalning när plattformar använder deras innehåll, har de nya reglerna gjort det möjligt för nyhetskanaler att förhandla med webbplattformar som Google och Facebook om reproduktion av deras innehåll.

Under 2021 ingick Google ett avtal med tyska förlag för att skapa kriterier för betalningar som rör material som får användas gratis. Nu utökar man den typen av avtal med hjälp av ett webbverktyg för att underlätta vid framtida affärer med publicister.

Gäller även multimedia

Hittills har över 220 tyska nyhetskanaler anslutit sig till dessa licensavtal, som enligt Google inte enbart är begränsade till tryckta förlag, utan även gäller multimedia och TV-kanalerna n-tv och RTL.

ANNONS
ANNONS

Även Australien har börjat se över sina rutiner. I början av 2021 ingick Facebook Inc. ett flerårigt avtal med News Corp. i Australien, och fick därmed betala Rupert Murdochs förlagsavdelning för tillgång till ytterligare material.

Läs även: Nya brittiska regler ska tygla Facebook och Google [Dagens PS]