Nya nedstängningar – det ger känningar på börsen där ”stanna hemma”-aktier rusar och reseaktier rasar. 

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat om har Österrike gjort en ny strikt nedstängning av samhället för att begränsa smittspridningen, och Tyskland överväger att göra detsamma. I Sverige införs nya vaccinpass från 1 december.

Österrike blir också det första landet i Europa som inför obligatorisk vaccinering, rapporterar Bloomberg.

Tuffa tider för många – men inte för alla. Hotet om nya nedstängningar i Europa ger aktier för företag som tjänar på pandemirelaterade restriktioner en rejäl knuff uppåt på börsen, samtidigt som fallen av Covid-19 stiger, enligt Bloomberg.

De nämner företag som matvarukasse-leverantören HelloFresh, leveransföretag som Just Eat Takeaway.com och hårdvarutillverkaren Logitech som sådana som just nu rusar på börsen när oron för nya nedstängningar påverkar marknaden.

”Med Covid-fall som vänder uppåt i Tyskland, Frankrike och Portugal, finns det en rädsla för att dagens tillkännagivande är en indikation på var andra europeiska nationer kan befinna sig om två till tre veckor”, säger Joshua Mahony, senior marknadsanalytiker på IG Group, om Österrikes nedstängning till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Motsatt till ”stanna hemma”-aktier så faller sådana aktier som tjänar på en återöppning av samhället, som reseaktier. Resebyrån TUI, flygbolaget Lufthansa och British Airways ägare International Consolidated Airlines Group SA faller alla rejält på börsen.

Läs även: WHO: Världen på väg in i ny pandemivåg [Dagens PS]