Enligt WHO:s chef är världen på väg in i en ny pandemivåg, vi befinner oss redan i ett tidigt stadium av detta, varnar han.

ANNONS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen WHO, varnade för att världen är på väg in i en ny pandemivåg när han på onsdagen talade till medlemmarna i Internationella olympiska kommittén i Tokyo.

På fredag öppnar de olympiska spelen i Japan och under sitt tal uppmanade WHO-chefen världsekonomins ledare att öka sina ansträngningar för att vaccinera sina respektive länders befolkningar, samt stimulera företagen att öka vaccinproduktionen.

”Ekonomiskt kontraproduktivt”

Att inte ta saken på allvar är inte bara en ”moralisk skandal, det är också epidemiologiskt och ekonomiskt kontraproduktivt”, sade WHO:s generaldirektör.

Det här rapporterar CNBC.

Det har gått 19 månader sedan pandemin bröt ut, och sju månader sedan de första vaccinerna godkändes och ”vi befinner oss nu i de tidiga stadierna av en ny våg av infektioner och dödsfall”, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus och underströk att hotet från pandemin kvarstår till dess att alla länder har sjukdomen och smittspridningen under kontroll.

Hittills har 70 covid-fall upptäckts kopplat till OS-spelen i Tokyo.

Läs även: Lättade covidrestriktioner i England fara för hela världen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fullvaccinerade som får covid är ofta symptomfria [Dagens PS]

Läs också: Delta-varianten – de drabbas värst [Dagens PS]