Kina har tagit i med hårdhandskarna för att tygla överdrifter. Nu har Xi Jinpings regering i Kina riktat in sig på matslöseri och hetsätande.

ANNONS

Kina arbetar stenhårt mot var de ser som överdrifter i alla aspekter av samhället, med drakoniska åtgärder bland annat i teknologiindustrin och kryptovalutabranschen det senaste året. Nu har Xi Jinpings regering riktat in sig på nästa ämne – matslöseri och hetsätande.

Under måndagen släppte den kinesiska regeringen en ny handlingsplan för att stoppa matslöseri och hetsätande. Planen beordrar bland annat matgäster att inte beställa mer än de behöver och uppmuntrar konsumenter att anmäla restauranger som slösar mat. Det förespråkar också bufféer för officiella mottagningar snarare än banketter, samtidigt som det förbjuder företag att stå värd för påkostade fester, skriver Bloomberg.

Ska bli mindre beroende av import

Planen som ska pågå till 2025 kommer efter att presidenten i Kina, Xi Jinping, uttryckt önskemål om att reducera matslöseri och stärka matsäkerheten i landet. Det ska göra att Kina blir mindre beroende av importer och mindre känsligt för störningar.

Kinas import av bland annat majs, vete och kött har ökat för varje år till nya rekordnivåer. Samtidigt stiger priserna rejält på bland annat grönsaker, ägg och fläsk. Det ses också som ett rejält inflationshot för landet. Kinas jordbruksministerium lovade i oktober att slå ned på lagerhållning av grönsaker, som de menar är ett hinder mot en stabil tillgång.

Uppmanas att beställa rätt mängd mat

Enligt planen måste cateringtjänster påminna kunderna om att beställa rätt mängd mat och att ge möjlighet till mindre portioner. Hushållen uppmanas att köpa mat efter behov och att ”till fullo använda” ingredienser.

ANNONS
ANNONS

Landet ska också satsa på att utveckla sin infrastruktur för att minska spillet under transporter av spannmål samt minska användningen av majs och sojabönor som foder i köttindustrin, skriver Bloomberg.

Läs även: Kina dominerar trots pandemi och halvledarbrist [Dagens PS]