Dagens PS

Nya "Gamestop-aktien" tangerar galna nyckeltalet

Gamestop
För första gången har en aktie tangerat Gamstops galna rekordsiffra från 2021 (Bild: John Minchillo/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

2021 rådde total Gamestop-hysteri på börsen när kursen steg snabbare än någon annan aktie någonsin lyckats med tidigare. Nu har en ny aktie lyckats nå samma rekordsiffra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under inledningen av 2021 som spelföretaget Gamestop var på alla börsintresserades läppar.

Rusade 1 500 procent

Även de som inte ägnar sin tid åt börs och aktier i vanliga fall hörde nog talas om den galna utvecklingen för aktien som aldrig slutade att gå upp innan det vände ned igen. I slutändan förlorade många svenskar mycket pengar som Dagens PS rapporterat om.

Aktien rusade över 1 500 procent på två veckor till följd av en spektakulär så kallade “short squeeze”. Fenomenet som uppstår när många blankare tvingas köpa tillbaka aktien samtidigt.

Attacken mot blankarna var orkestrerad av småsparare och aktieintresserade på amerikanska börsforumet Reddit vilket gjorde handelsutvecklingen unik, begreppet “meme-stock” föddes.

Ett mått för att mäta hur snabbt en aktie stiger (eller sjunker) är RSI, en förkortning av Relative Strength Index. Den 27:e januari 2021 nådde Gamestop-aktien den högst RSI-siffran någonsin uppmätt på 97 där 100 är max.

Analytiker brukar grovt uppskatta att en siffra över 70 indikerar att en aktie är “överköpt”, alltså stigit väl mycket på kort tid. Under 30 anses indikera motsatsen.

ANNONS

Senaste nytt

Första aktien att tangera Gamestop-rekordet

ANNONS

97 är med andra ord ett extremvärde. Men nu har det alltså hänt för andra gången i historien igen!

Detta uppmärksammas av den amerikanska börskommentatorn och finanstwittraren The Kobeissi Letter.

Det handlar om de amerikanska bolaget Super Micro Computer som lyckades med bedriften torsdagen den 15:e februari. Aktien hade då stigit nästan två veckor på raken och hissnande 252 procent under enbart 2024.

Bara timmar efter att den historiska Gamestop-siffran tangerades så var det dock betydligt dystrare för Super Micro Computers aktieägare.

Aktien stängde 25 procent lägre än sin kursrekord åtta timmar tidigare skriver The Kobeissi Letter. Det innebär ett tappat börsvärde på nästan 2 miljarder dollar i timmen och ett mer måttfullt RSI-värde på 67.

För Gamestop blev kursfallet brant efter att den största hysterien lagt sig. Om Super Micro Computers upprepar även den delen av historien återstår att se.

Läs mer:

Gamestop förklarat – så funkar “meme-aktier”

ANNONS

SvD: 10 000 svenskar har sålt Gamestop

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS