En av världens största butiksåterförsäljare av tv-spel, Gamestop, blev i början av 2021 föremål för en börsskandal som drabbade 130 000 svenskar.   

ANNONS

Gamestops aktie steg med 1 500 procent på några dagar i januari 2021, efter att småsparare samlats i en grupp på nätforumet Reddit, det skriver Breakit.

Småsparare handlade upp Gamestop

Gruppen, Wall Street Bets, hade 2,2 miljoner användare och de bestämde sig för att aggressivt handla Gamestops aktie för att driva upp kursen.

Innan gruppen orsakade kursrallyt hade amerikanska hedgefonder dömt ut aktien genom att satsa pengar på att aktien skulle falla.

Handlade även upp andra aktier

Kort efter att Gamestops aktie drivits upp rapporterades det om andra aktier som hade drivits upp på samma sätt, bland dem den amerikanska biografkoncernen AMC, det skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Fenomenet började snabbt benämnas som meme-aktier. Finansinspektionen har analyserat vilka det var som handlade med de här aktierna.

ANNONS
ANNONS

Mest unga män handlade

Det handlade främst om unga män som köpte aktier för ganska små summor men som förlorade mycket av det de hade investerat

Hela 130 000 svenskar handlade med aktierna och de som handlade med Gamestop förlorade tillsammans cirka 72 miljoner kronor.

Totalt sett var utfallet av handeln med AMC positiv, men det var ändå fler som förlorade på handeln än som vann på den.

De flesta förlorade på handeln

”Handel med instrument med hög volatilitet är väldigt riskfylld. De flesta som investerade i Gamestop förlorade pengar på handeln, även om det fanns stora skillnader i utfall där några tjänade mycket pengar och andra förlorade stora summor”, säger Mathias Lien Oskarsson, analytiker på Finansinspektionen, i pressmeddelandet.

”De som tjänade på handeln var aktiemäklarna, eftersom svenska investerare behöver betala såväl courtage- som valutaväxlingsavgifter när de handlar i utländska aktier. Som investerare är det alltid viktigt att vara införstådd i vilka avgifter aktiehandel innebär”, säger han vidare i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

De flesta av dem som handlade med dessa aktier hade vid årsskiftet 2021–2022 sålt av hela sitt innehav.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nytt rally på memeaktier under onsdagen [Dagens PS]