Ja, du läste rätt, det enormt skuldtyngda fastighetsbolaget Evergrande i Kina tog plötsligt ett glädjeskutt på börsen i Hongkong och rusade 30 procent.

ANNONS

Besked som syftade till att lugna marknaden, både från Evergrandes ledning och kommunistregimen i Kina, fick Evergrande att plötsligt ta ett glädjeskutt på Hongkongbörsen på torsdagen, det näst intill kraschade fastighetsbolagets aktie rusade initialt med 30 procent för att sedan backa tillbaka till en uppgång på 10 procent, berättar Dagens Industris utsände i Hongkong nu på morgonen.

Hongkongbörsen höll stängt i går, onsdag, på grund av Månfestivalen men när börsen åter öppnade rusade alltså Evergrande efter nya besked i Kina.

”President Xi vill att marknaderna ska lugna ner sig”, säger en analytiker vid en kapitalförvaltningsfirma i Hongkong till Di, som uppger att Evergrande-rusningen kom efter att kinesiska statsråd meddelat, om än försiktigt, att regeringen vill se bättre stabilitet på marknaden.

Analytiker tolkade det som att Peking vill lugna investerare och befolkningens oro över turbulensen i Evergrande, även om det extremt skuldtyngda fastighetsbolaget inte nämndes specifikt under statsrådets möte, som enligt Di leddes av Kinas premiärminister Li Keqiang.

Evergrande, som har sitt säte i Shenzhen, uppges ha skulder på motsvarande 2 600 miljarder kronor.

Det gör fastighetsbolaget till världens mest skuldsatta och enligt Bloomberg, som refereras i Di-artikeln, ska räntor och en kupong på motsvarande 1 miljard kronor betalas i dag, torsdag.

Fastighetsbolaget uppgav på onsdagen att obligationsräntor på drygt 310 miljoner kronor till lokala investerare kommer att betalas, skriver Di och berättar att även det bidrog till Evergrandes kursrally på Hongkongbörsen.

Alltjämt kvarstår många outredda frågor kring den kinesiska fastighetsjätten, och vilka intentioner Kinas regering har.

ANNONS
ANNONS

Hongkongbörsen var enligt Di upp med 1,5 procent inledningsvis på torsdagen, medan Shanghaibörsen vid tidpunkten för börsrapporten hade stigit 0,6 procent.

Läs även: Evergrandes ordförande hånas för brev: ”Vanföreställningar” [Dagens PS]

Läs mer: Fortsatt ras i Evergrande – jämförs med ponzibedrägeri [Dagens PS]