Den kinesiska bostadsutvecklaren Shimao börjar få stora problem och kraschar i värde. Det är en utveckling som är ”mycket värre” än Evergrande och kan leda till att ”globalt förtroende kommer att försvinna permanent” från den kinesiska fastighetsmarknaden, enligt analytiker.

ANNONS

Kinas fastighetssektor har varit ett av höstens stora orosmoln, då jättebolaget Evergrande haft stora problem att klara av sina betalningar. Även Kaisa, en annan stor bostadsutvecklare, har liknande problem.

Nu dras ytterligare ett fastighetsbolag in i krisen – Shimao Group, vars aktie dök 20 procent under tisdagen. Fallet fortsätter under onsdagen, ner knappt 2,5 procent.

Shimao verkade ”immuna”

Bolagets obligationer faller ännu mer och handlas nu till drygt 53 cent per dollar. Kreditinstitut har också börjat nedgradera bolaget. Shimao har länge setts som en högkvalitativ spelare på den kinesiska fastighetsmarknaden. Enligt Bloomberg har ”Shimao Group tills nyligen verkat i stort sett immuna mot den turbulens som ledde till betalningsinställelser denna månad av skräpklassade rivaler som Evergrande och Kaisa Group”

Nu gör rykten om betalningssvårigheter i bolaget att investerarna börjar bli rejält nervösa.

”En kollaps av Shimao kommer att vara mycket värre än Evergrande enligt vår mening”, säger Dhiraj Bajaj, kreditchef för Asien på Lombard Odier till Bloomberg.

”Evergrande var känt för att vara en enhet med hög hävstångseffekt, men om högkvalitativa företag inom gästfrihet, tjänster och utveckling fokuserade på högkvalitativa marknader som Shanghai inte kan överleva denna kris, kommer det globala förtroendet att gå förlorat permanent”, säger han.

Obligationer i januari nyckelfaktor

Reuters skriver att investmentbanken UBS uppskattar att Shimao har sammanlagt 4,4 miljarder USD i lokala marknadsobligationer, internationella obligationer och syndikerade lånebetalningar som förfaller nästa år och totalt cirka 10 miljarder USD.

ANNONS
ANNONS

”Företagets obligationer som förfaller i januari kommer att vara en nyckelfaktor. I händelse av att Shimao missar en betalning tror vi att detta skulle ha en negativ inverkan för sektorn”, skriver UBS i en rapport.

Läs även: Evergrande missar betalning i dollar – nedgraderas av Fitch [Dagens PS]