Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har för första gången missat en betalning i amerikanska dollar – och nu nedgraderas bolaget av kreditinstitutet Fitch till ”begränsat uteblivande”. 

ANNONS

Kreditvärderingsinstitutet Fitch Rating blir först att nedgradera den kinesiska fastighetsjätten China Evergrande efter att världens mest skuldsatta bostadsutvecklare misslyckades med att göra en avgörande räntebetalning till den 6 december.

Det är första gången som Evergrande missar en betalning i dollar, och Fitch sänker bolagets kreditvärdering till ”begränsat uteblivande” (Restricted Default), rapporterar Financial Times. Företaget skulle betala ränta på obligationer på 82,5 miljoner dollar på måndagen, men på onsdagen hade någon betalning ännu inte registrerats.

Bloomberg: ”Början på slutet”

Utvecklingen markerar början på slutet för det vidsträckta fastighetsimperiet som startade för 25 år sedan av grundaren Hui Ka Yan, skriver Bloomberg. Det är också inledningen på en juridisk strid om vem som får betalt från vad som återstår av imperiet, tror tidningen.

Även en annan tung fastighetsutvecklare i Kina, bolaget Kaisa, missade en betalning på torsdagen och nedgraderas till ”begränsat uteblivande” av Fitch. Evergrande ska ha 19 miljarder dollar i utestående lån och Kaisa 12 miljarder dollar, skriver Financial Times. 

Den kinesiska centralbankens guvernör Yi Gang säger samtidigt på ett seminarium i Hong Kong att Evergrandes underlåtenhet att uppfylla sina betalningsskyldigheter är en marknadshändelse och att investerarnas rättigheter skulle respekteras. I måndags släppte Kinas folkbank ut 188 miljarder dollar i likvida medel i det finansiella systemet i ett försök att kompensera för oron som kommer från Evergrandes missade betalningar.

Evergrande ger inte upp – trots Fitch nedgradering

Evergrandes Huy Ka Yan verkar dock inte ha gett upp ännu – han vägrar fortfarande att sälja av företagets värdefulla tillgångar, bland annat runt Hong Kong, för att få pengar att betala skulder med.

ANNONS
ANNONS

”Hui vill behålla Evergrandes mest värdefulla tillgångar om han inte kan sälja dem för ett bra pris, vilket inte kommer att hända eftersom alla vet att han är stressad”, säger en källa till Financial Times som identifieras som en person nära kinesiska finanstillsynsmyndigheter.

Läs även: Fastighetskris och energikris sänker Kinas BNP [Dagens PS]