När den globala marknaden tar stryk av krig och inflation, vinner en ny form av stablecoins med guld som säkerhet mark, skriver Reuters. 

ANNONS

Allt är verkligen inte guld som glimmar, men just nu är det faktiskt guldmynt som lyser upp den globala dysterheten. Åtminstone på kryptobörsen där mynt med guld som säkerhet nu seglar upp som ett attraktivt alternativ till andra stablecoins.

Däribland Pax Gold även kallad PAXG och Tether Gold som stigit med 7,4 respektive 8,5 procent under 2022.

En tacksam valuta

Med stablecoin menar man en undergrupp av kryptovalutor, vars värde är knutet till värdet på andra tillgångar, som till exempel andra nationella valutor, vanligtvis dollar för att dämpa volatiliteten.

En tacksam valuta för investerare som vill flytta runt pengar, eftersom det är lättare att byta ut stora stablecoins mot bitcoin eller annan krypto, än att byta traditionella pengar som amerikanska dollar mot bitcoin, skriver Reuters.

Nytt fenomen

Att många just nu väljer guld för att säkra sina tillgångar är kanske inte så förvånande. Efterfrågan på guldunderstödda kryptovalutor är ett desto nyare fenomen, vilket möjligen kan förklaras med kryptovalutans tidigare komplexitet.

”Ett av de största bekymren som många människor som är nya inom krypto har är att det inte backas upp av någonting. Det kommer bara upp på en skärm. Så att fästa dem eller länka dem till en verklig vara, det är vettigt”, säger Everett Millman, chefsanalytiker på Gainesville Coins.

Guld inflationståligt

Det är också enklare att äga guld utan att behöva oroa sig för att lagra ett fysiskt mynt eller en tacka. Det bekräftas av Paolo Ardoino, teknisk chef på Tether Gold, där stora investerare nu använder token för att omvandla delar av sitt innehav till guld. Något som höjt marknadsvärdet på Tether Gold till över 209 miljoner dollar, skriver Reuters.

”Många av våra investerare var redan involverade i krypto, men var intresserade av att inte ha hela sin rikedom i krypto eller i dollar, och sökte mer inflationsbeständiga tillgångar som guld”, säger Ardoino.

Även PAXG har stigit i marknadsvärde och nästan fördubblas till 627 miljoner dollar i år. Trots detta är guldunderstödda mynt fortsatt att betrakta som en nyhet på kryptomarknaden.

ANNONS
ANNONS

Viktigt att veta är också att både PAXG och Tether Gold bara har knappt två år på nacken, förhållandevis låg likviditet och liten säkerhet, skriver Reuters. Ett mått av försiktighet kan därför vara att föredra.

Läs även: Sam Bankman-Fried vill diskutera Twitters censur med Musk [Dagens PS]

Läs även: Bitcoin – framtidens reservvaluta [Dagens PS]