Dagens PS

"Ernstberger felaktigt dömd" – vidare till Europadomstolen

Ernstberger felaktigt dömd" – vidare till Europadomstolen
Alexander Ernstberger har inte fått en rättvis rättegång enligt debattartikeln. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Alexander Ernstberger dömdes till sex års fängelse för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman av Svea hovrätt. Efter att Högsta domstolen nekar prövningstillstånd tar man nu målet till Europadomstolen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alexander Ernstberger är orättvist dömd, och därför tar man nu Allra-målet till Europadomstolen. Det skriver advokat Percy Bratt, ordförande i Rättsfonden, och advokat Joakim Lundqvist, styrelseledamot i Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen i ett debattinlägg i Dagens Juridik.

“Respektera mänskliga rättigheter”

De anser att hovrätten brutit mot grundläggande rättssäkerhetskrav och att Alexander Ernstberger därmed inte fått en rättvis rättegång.

”Vid en prövning som uppfyller kraven som följer av rätten till en rättvis rättegång skulle Alexander Ernstberger aldrig ha dömts för brott”, skriver advokaterna.

“Alexander Ernstberger måste därför få en ny prövning som respekterar hans grundläggande mänskliga rättigheter”, fortsätter man. “Mot denna bakgrund har vi givit in ett klagomål mot Sverige till Europadomstolen angående de allvarliga kränkningarna av hans rätt till en rättvis rättegång.”

Ernstberger i personlig konkurs

Den före detta Allra-vd:n döms sommaren 2021 till sex års fängelse, något Dagens PS tidigare rapporterat om. Senare under året begärs han och de andra Allra-topparna i personlig konkurs, något du kan läsa om här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS