Det blir ingen jätteaffär mellan Nvidia och Softbank i microchipbranschen – de lägger ner efter stora protester från myndigheter och konkurrenter. I stället kommer Softbank att börsnotera brittiska Arm. 

ANNONS

Chiptillverkaren Nvidia och Softbank kom i september 2020 överens om att Nvidia skulle köpa den brittiska chipdesignern Arm från Softbank i vad som skulle vara industrins största affär någonsin på 40 miljarder dollar.

Men affären väckte genast protester från reglerande myndigheter och konkurrenter som menade att det skulle snedställa konkurrensen i sektorn. Sedan dess har också värdet på affären stigit kraftigt då efterfrågan på halvledarchip rusat under pandemin.

USA:s federala handelskommission (FTC) stämde Nvidia i december för att blockera affären, då de menade att den skulle ge företaget olaglig kontroll över datorteknik och design som rivaler behöver för att utveckla sina egna konkurrerande chip. USA stoppade också 2017 en annan jätteaffär i branschen, Broadcoms försök att köpa en annan chipjätte, Qualcomm, för 117 miljarder dollar stoppades med hänvisning till nationell säkerhet.

Nvidia ska betala 1,25 miljarder dollar till Softbank

Nu kommer också beskedet från Nvidia och Softbank – det blir ingen affär ”på grund av betydande regulatoriska utmaningar.” Softbank har rätt till ersättning på 1,25 miljarder dollar för att affären gått i stöpet, enligt Wall Street Journal.

Softbank hade innan affären med Nvidia övervägt att börsnotera Arm, som är en av de viktigaste spelarna bakom scenen i microchip-branschen – företaget ligger bakom utveckling av chip för bland annat Apple, Qualcomm och Advanced Micro Devices.

Blir börsnotering i stället

Nu ser de planerna ut att bli verklighet igen, Bloomberg rapporterar att Softbank nu tänker börsnotera Arm senast i mars 2023. Detaljer kring börsnoteringen, som på vilken aktiemarknad den kommer att ske, är ännu inte klara. Enligt Bloomberg är det dock sannolikt med en börsnotering i USA.

ANNONS
ANNONS

Att affären med Nvidia gått i stöpet är den senaste i en lång rad problem för japanska storbolaget Softbank, som gått på stora smällar bland annat i börsnoteringarna av Didi Global och DoorDash, som rasat på börsen. Även Softbank är ner kraftigt, bolagets egna aktie är ner 50 procent sedan toppen i mars förra året.

Läs även: USA:s regering vill tillverka ”egna” halvledare [Dagens PS]