Dagens PS

Nvidia rusar 2 300 miljarder på en dag – går om Google

Nvidia
Nvidias kundlista avslöjar vilka bolag som just nu driver AI-trenden på världens börser(Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

2 300 miljarder kronor högre börsvärde på någon timme. Wall Street gillade minst sagt Nvidias rapport. Nu går bolaget om Googles moderbolag Alphabet på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AI- och hårdvarubolaget Nvidia har en fantastisk börsresa bakom sig, och efter kvartalsrapporten som blev en succé rusar bolaget ännu mer. Strax efter att USA-börserna öppnat på torsdagen är aktien upp 15 procent.

Det innebär att Nvidias börsdag är den bästa någonsin i historien. Aldrig tidigare har ett bolag ökat över 200 miljarder dollar i börsvärde på en dag – Nvidia är under torsdagen den 22 februari upp 230 miljarder dollar, motsvarande drygt 2 300 miljarder kronor, i börsvärde. Detta förstås om det håller hela handelsdagen, som tar slut 22.30 svensk tid.

Det tidigare rekordet sattes av Meta, som ökade sitt börsvärde med 197 miljarder dollar på en dag i början av den här månaden.

Nvidia passerar också Googles moderbolag Alphabet samt Amazon i totalt börsvärde, enligt sajten companiesmarketcap. Det finns nu bara tre bolag i världen som är större: Ettan Microsoft, tvåan Apple och trean Saudi Aramco.

“Nvidia kom dit det är på grund av extremt starka intäkter och vinster. När ett företag uppvisar 265 procent intäktsökning från år till år, förtjänar det en premiumvärdering”, säger James Demmert på Main Street Research till Bloomberg.

Läs även: Supersiffrorna bakom Nvidias raketresa (Dagens PS)

Läs även: Efter Nvidia-krossen – analytiker varnar för AI-bubbla (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS